Francúzsko posilní právomoci tajných služieb

Francúzski poslanci začali v pondelok prerokovávať návrh kontroverzného zákona, ktorý má posilniť právomoci spravodajských služieb.

14.04.2015 08:32
debata

O prijatí vládneho návrhu, ktorý v mene „jednoty proti terorizmu“ podporuje aj pravicová opozícia, nie je pochýb. Má sa tak stať v máji.

K najcitlivejším bodom patrí možnosť sledovať komunikácie mobilnými telefónmi a kontrolovať internet. Projekt počíta napríklad s odpočúvaním, lokalizáciou či používaním špionážnych mikrofónov, kamier a počítačových programov na sledovanie podozrivých osôb a ich okolia. Tieto činnosti by operatívne autorizoval a sledoval nový nezávislý úrad.

Rokovania o zákone začali zhruba tri mesiace po teroristických útokoch v Paríži, keď počas niekoľkých januárových dní traja islamisti zastrelili 17 ľudí. Návrh sa rozhodol predložiť zákonodarcom osobne premiér Manuel Valls.

Odmietol pritom tvrdenie, že text možno porovnávať s americkým protiteroristickým zákonom, ktorý výrazne zvýšil právomoci bezpečnostných zložiek na úkor slobôd občanov po teroristických útokoch zo septembra 2001.

Už skôr premiér varoval verejnosť, že v súčasnosti je vo Francúzsku okolo 1 900 ľudí napojených na rôzne teroristické siete. Podľa prieskumu spravodajského portálu Atlantico asi 63 percent Francúzov súhlasí s obmedzením niektorých svojich osobných slobôd v mene boja proti terorizmu.

Miestni a zahraniční ochrancovia ľudských práv kritizujú, že mimosúdny súhlas sledovania osôb a ďalšie nové právomoci tajných služieb nebudú podliehať dostatočným kontrolám. Podobne zmýšľajú niektorí prokurátori a prevádzkovatelia webových portálov, aj časť vládnych poslancov. Možno preto očakávať, že zákonodarcovia budú musieť prerokovať množstvo dodatkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #tajné služby #zneužívanie právomoci #právomoci