Jobbik vzal Orbánovi kreslo

Krajná pravica v Maďarsku pokorila ďalšiu métu. V doplňovacích voľbách v západomaďarskej Tapolci sa Jobbiku podarilo vybojovať parlamentné kreslo po zosnulom poslancovi vládneho Fideszu.

14.04.2015 08:49
jobbik, rig Foto: ,
Vodca Jobbiku Gábor Vona (vľavo) a jeho úspešný kandidát v doplňovacích parlamentných voľbách Lajos Rig. Rig, ktorý má tetovanie pripomínajúce heslo SS a v minulosti označil Rómov za ,,biologickú zbraň“, ktorú Židia používajú proti Maďarom, vyhral tentoraz aj vďaka už umiernenejšiemu imidžu Jobbiku.
debata

Hnutie, ktoré sa jeho vodca Gábor Vona pokúša zbaviť extrémistickej nálepky, v jednomandátovom volebnom obvode po prvý raz porazilo v priamom súboji Fidesz premiéra Viktora Orbána i opozičných socialistov.

Išlo už o tretie doplňovacie voľby od apríla 2014, keď Fidesz tesne obhájil ústavnú väčšinu a Jobbik sa so ziskom pätiny odovzdaných hlasov stal najsilnejšou krajine pravicovou stranou Európy. Orbánova strana ešte na jeseň sebaisto vyhrala komunálne voľby, odvtedy to s ňou však ide dolu vodou.

Najskôr v doplňovacích voľbách v jednom peštianskom obvode nedokázala socialistom vziať ich uvoľnené kreslo; vzápätí vo februári vo Veszpréme prišla o mandát po novom maďarskom eurokomisárovi Tiborovi Navracsicsovi. Jeho miesto s podporou ľavicových a liberálnych zoskupení obsadil nezávislý kandidát. Pre Orbána to znamenalo, že po piatich rokoch stratil ústavnú väčšinu.

V regióne Tapolce, severne od Balatonu, stávka zdanlivo nebola taká vysoká. Po technickej stránke išlo len o to, či si Fidesz v snahe presadiť zákony vyžadujúce dvojtretinovú väčšinu bude musieť v budúcnosti vystriehnuť absenciu jedného alebo dvoch opozičných poslancov. Symbolický význam boja o Tapolcu bol však oveľa väčší.

Orbán totiž dúfal, že práve tam zastaví prudký pokles preferencií Fideszu, ktorý od jesene stratil podporu tretiny svojich voličov. Pri získavaní priaznivcov vládna strana nešetrila peniaze ani sily: sľúbila rekonštrukciu miestnej nemocnice za 8,5 milióna eur a vo finále kampane nasadila do terénu svoju najosvedčenejšiu zbraň – predsedu Orbána.

Lopta mimo brány

Ani mobilizácia však Fideszu nepomohla. Orbán sa tak mohol utešovať len tým, že kandidát Jobbiku zvíťazil iba o necelých tristo hlasov. „Stáva sa, že lopta sa od tyčky odrazí von z brány,“ bagatelizoval porážku v poznámke na Facebooku.

Vona na rozdiel od Orbána výsledok privítal ako historický medzník. „Jobbik v Tapolci dokázal, že v krajine je nielen nálada na zmenu vlády, ale už aj sila schopná zmenu vlády dosiahnuť,“ citoval ho spravodajský portál Origo.hu.

Pravda, ani vodca Jobbiku nespochybnil schopnosť Orbána dovládnuť do jari 2018, keď mu vyprší terajší mandát. Aj nezávislí analytici však Vonovi dávajú za pravdu, že jeho hnutie sa za tri roky môže vypracovať na nebezpečného vyzývateľa Fideszu.

„Úspech Jobbiku naznačuje, že väčšina voličov ho už nevníma ako extrémistickú stranu. Tabu, ktoré kedysi odrádzalo veľkú časť nerozhodnutých voličov od jeho podpory, padlo,“ poznamenal pre Pravdu analytik ústavu Political Capital Péter Krekó.

Poopľúvaný salón

V posledných troch doplňovacích voľbách dve tretiny voličov hlasovali proti Fideszu. Podľa analytika Zoltána Laknera pritom odporcovia vlády neváhajú prebiehať z jedného opozičného tábora do druhého.

„Hlas odovzdávajú nádejnejšiemu súperovi kandidáta Fideszu, nezávisle od toho, či je dotyčný demokrat, alebo krajný pravičiar,“ uviedol Lakner pre portál Hír24.hu. Aj on si myslí, že väčšina Maďarov už hlasovanie za Jobbik nepovažuje za niečo neslušné.

„Netrvajú na vykázaní Jobbiku zo salóna, ktorý má už aj tak dávno opľúvanú dlážku. Nemajú pocit, že táto strana by predstavovala väčšiu hrozbu pre ich každodenný život ako staré veľké oligarchické strany, ktoré znenávideli,“ do­dal.

Plachta či koberec?

Jobbik už pol druha roka zmäkčuje svoj imidž. Vona, ktorý v minulosti šokoval svojimi protižidovskými a protirómskymi vyhláseniami, si dáva pozor, čo hovorí na verejnosti. Tvrdo tiež karhá tých spolustraníkov, ktorí zabudnú na nový kurz „ľudovej, kresťanskej, radikálne národnej strany“ a opakujú staré extrémistické stereotypy.

Keď napríklad jeden z poslancov Jobbiku minulý mesiac napľul do jednej z kovových topánok, ktoré na dunajskom nábreží pripomínajú postrieľaných Židov nahádzaných za vojny maďarskými nacistami do rieky, prikázal mu položiť k pamätníku kvety a ospravedlniť sa.

„Nová taktika sa Jobbiku osvedčila,“ myslí si analytik Gábor Török. „Hnutie, o ktorom sa predpokladalo, že má pre svoj extrémizmus obmedzený potenciál rastu, v Tapolci prerazilo sklený strop nad svojou hlavou,“ napísal vo svojom blogu.

Török predpokladá, že na to bude musieť zareagovať aj Fidesz, ktorý doteraz otvorene neútočil na Jobbik, a namiesto toho mu bral vietor z plachát preberaním jeho tém. „Teraz však už jasne vidieť, že to nie je plachta, čo Fidesz rozprestrel pred Jobbikom, ale koberec a táto stratégia súpera neoslabila, naopak, posilnila ho,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Fidesz #Jobbik