Na východe Ukrajiny sa bojuje aj napriek výzve na odsun zbraní

Na východe Ukrajiny sa napriek víkendovému úsiliu európskych diplomatov o zmier vyostrila bezpečnostná situácia. Kyjev podľa povstalcov páli zo všetkých zbraní, naopak armáda viní povstalcov z ostreľovania okolia Donecka.

14.04.2015 11:11
debata (5)

Ministri zahraničia Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska pritom v noci na utorok potvrdili podporu minských mierových dohôd a dohodli sa na odsune ďalších ťažkých zbraní z Donbasu.

Boje sa v nedeľu a v noci na utorok podľa oboch znepriatelených strán sústredili do okolia Donecku. Podľa niektorých ukrajinských médií vládne vojsko vytlačilo povstalecké jednotky a pripravuje sa k útoku na Doneck. Hovorca separatistov Eduard Basurin tieto správy poprel.

Podľa tlačového strediska ukrajinskej protipovstaleckej operácie porušili od nedele separatisti pokoj zbraní dvadsaťpäťkrát, vzbúrenci hlásia útoky ukrajinskej armády na stred Donecku, keď bol v noci údajne zničený obytný dom.

„Armáda pri Donecku strieľa zo všetkých zbraní vrátane ťažkého delostrelectva a tankov,“ napísala to v utorok povstalecká agentúra DAN. Povstalci stratili jedného muža, straty na strane armády hlásené nie sú.

V Berlíne sa v noci na utorok ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska dohodli na začatí novej fázy odsunu zbraní, počas ktorej majú byť z línie palebného dotyku stiahnuté všetky tanky a palebné prostriedky. Ide fakticky o potvrdenie predošlej dohody medzi separatistami a armádou zo začiatku apríla.

Podľa európskych pozorovateľov pôsobiacich v Donbase, sťahovanie výzbroje komplikuje skutočnosť, že kontrolóri nemajú informácie o trasách odsunu a o miestach uskladnenia sťahovaných zbraní. V Berlíne takisto padlo rozhodnutie o urýchlení politického procesu, ktorý má byť základom stabilizácie pomerov v Donbase.

Takzvaná kontaktná skupina, ktorá združuje zástupcov Kyjeva a povstalcov sa má rozšíriť na štyri podskupiny, ktoré budú poverené riešením čiastkových politických a administratívnych problémov.

Vytvorenie pracovných podskupín predpokladala už februárová Minská mierová dohoda, podstatný pokrok v tomto smere doteraz nenastal. Separatisti obviňujú Kyjev, že proces politického zbližovania zámerne sabotuje. Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin údajne v Berlíne prisľúbil, že Ukrajina čoskoro vyšle do pracovných podskupín svojich zástupcov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #pokus #zmierenie