Ruský armádny konvoj priplával do Lamanšského prielivu

Do Lamanšského prielivu medzi Francúzskom a Britániou v utorok priplával konvoj ruských vojnových lodí na čele s veľkou protiponorkovou loďou Severomorsk.

14.04.2015 11:28
debata (91)

Lode vraj smerujú do Severného mora a ďalej do severovýchodného Atlantiku, kde sa zapoja do cvičenia protivzdušnej a protiponorkovej obrany.

Ruský konvoj od konca minulého roka operoval v Biskajskom zálive neďaleko pobrežia Francúzska a Španielska. Svoju stálu základňu v ruskom Severomorsku na Kolskom polostrove opustil konvoj vlani v novembri.

Zatiaľ posledná operácia ruských ozbrojených síl v Lamanšskom prielive skončila tento rok na prelome januára a februára diplomatickým sporom. K ruským lietadlám, ktoré sa vtedy priblížili k britskému vzdušnému priestoru, vzlietli britské lietadlá Typhoon.

Britské úrady kvôli údajne nebezpečnému incidentu odkláňali lety civilných lietadiel. Londýn si potom predvolal ruského veľvyslanca, aby prelety vysvetlil.

Britská tlač spájal incident so špekuláciami, že na palube ruských lietadiel mohli byť jadrové rakety schopné zničiť britské ponorky Vanguard vyzbrojené medzikontinen­tálnymi balistickými raketami Trident. Moskva však obvinenia o jadrových zbraniach poprela.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #lode #vojenský konvoj