Misia OBSE sa pri Mariupole ocitla pod paľbou

Tím európskych pozorovateľov a členovia rusko-ukrajinskej armádnej kontrolnej skupiny sa v utorok dostali pod paľbu v obci Šyrokyne na východnom predmestí Mariupolu.

14.04.2015 12:17
Ukrajina, OBSE, lietadlo, Malajzia, malajzijské... Foto: ,
Pozorovatelia OBSE na Ukrajine.
debata (6)

Oznámila to povstalecká agentúra DAN. Ruský novinár, ktorý skupinu sprevádzal, šliapol na mínu a bol ťažko zranený.

V Šyrokyne, kde ani po februárovom podpise dohody o prímerí boje neustali, v utorok navštívila skupina pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Front bojov medzi povstalcami a armádou spolu s nimi mali skontrolovať členovia takzvaného spoločného centra pre kontrolu a koordináciu (SCKK), ktoré združuje vysokých dôstojníkov ukrajinskej a ruskej armády. Misia SCKK pôsobí v Šyrokyne od minulého týždňa.

Počas prehliadky sa skupina dostala pod asi polhodinovú paľbu, ktorá sa zaobišla bez obetí, uvádza DAN. Z ktorej strany frontovej línie bola paľba vedená, správy nešpecifikujú. Obec, považovaná za vstupnú bránu do strategického mariupolského prístavu, je nehľadiac na dovyrokované prímerie pod paľbou prakticky nepretržite.

Tesne pred incidentom bol ťažko zranený spravodajca ruského armádneho televízneho kanálu Zvezda, ktorý skupinu sprevádzal. Novinár šliapol na mínu a ťažko sa zranil na nohách a hlave. Na ošetrenie bol prepravený do nemocnice v neďalekom Novoazovsku, ktorá sa nachádza na povstaleckej strane frontu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #misia #OBSE #Ukrajina #paľba