Haagsky tribunál prepustil Hadžiča kvôli zlému zdravotnému stavu

Haagsky tribunál sa rozhodol dočasne pustiť do Srbska niekdajšieho "prezidenta" vzbúrených chorvátskych Srbov Gorana Hadžiča kvôli nádoru na mozgu, ktorý je údajne už v neliečiteľnom štádiu.

14.04.2015 14:24
Goran Hadžič Foto:
Goran Hadžič
debata (1)

Podľa rozhodnutia oznámeného v pondelok by sa Hadžič mal do Haagu vrátiť do konca mája.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v podobnom kroku vlani na jeseň dočasne pustil do Srbska kvôli liečeniu rakoviny iného srbského politika súdeného kvôli vojnovým zločinom z rokov 1991–1995, Vojislava Šešelja.

Sudcovia pred dvoma týždňami nariadili jeho návrat do Haagu, čomu sa šéf radikálov vzoprel. Odmietla to aj srbská vláda s poukázaním na to, že Šešelj nie vyliečený a liečenie bol pritom dôvod, prečo ho ICTY do Srbska poslal.

Tribunál si preto vyžiadal správu od srbských lekárov o zdravotnom stave Šešelja, ktorý však poskytnutie správy nedovolil. Šéf lekárskeho tímu, ktorý sa o politika stará, Milovan Bojić v utorok denníku Danas povedal, že stav pacienta sa zhoršil.

Upresnil, že Šešelj má nádor v doteraz neoperovateľnej časti hrubého čreva a dva karcinómy na pečeni s ďalšími ložiskami. Politik by mal preto podstúpiť ďalšiu operáciu a to čo najrýchlejšie, chemoterapiu. Tu vraj odmieta, kým na neho bude Haag naliehať, aby sa vrátil.

Pokiaľ ide o Hadžiča, jeho súd bol v októbri minulého roka prerušený, pretože kvôli nádoru na mozgu nebol schopný zúčastniť sa pojednávania. V novembri lekári konštatovali, že karcinóm je v záverečnom štádiu a odhadli, že Hadžičovi zostáva jeden až dva roky života.

Sudcovia mu teraz umožnili stráviť zhruba mesiac s rodinou, musí sa zdržiavať len v Novom Sade, kde by mal tiež v špecializovanom ústave pokračovať v terapii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prepustenie #ICTY #Medzinárodný súdny dvor v Haagu #hadžič