Požiare na Sibíri sa vymkli spod kontroly hasičov

Rozsiahle lesné požiare na Sibíri sa vymkli kontrole a ohrozujú ďalšie obývané miesta. Do boja s ohňom, ktorý si už vyžiadal desiatky životov, bola povolaná armáda.

14.04.2015 14:56
sibír, požiare Foto: ,
Miestna polícia hliadkuje v postihnutých oblastiach, pripravujú obyvateľov na okamžitú evakuáciu.
debata

Vojská ruského východného vojenského okruhu boli uvedená do stavu zvýšenej pohotovosti, ničivé požiare sa podľa posledných informácií rozšírili aj cez hranice do Číny.

V uplynulých dňoch oheň najviac postihol Chakasku autonómnu republiku, ktorá leží medzi Novosibirskom a bajkalským jazerom. Oheň tam už zabil najmenej 23 ľudí a na 900 ďalších zranil. Aktuálne požiar ohrozuje sibírske mesto Čitu východne od Bajkalu, z ktorého predmestia polícia preventívne evakuovala 160 obyvateľov domu pre seniorov.

Mestom prechádzajú policajné autá s reproduktormi, ktoré upozorňujú obyvateľstvo na možnosť úplnej evakuácie. V okolí Čity horí 19 obcí, v ktorých už ľahlo popolom cez 150 obytných domov. V Zabajkalskom kraji, ktorého je Čita správnym strediskom, je bezprostredne ohňom ohrozených približne 21 000 ľudí.

Plamene pohltili aj celú obec Smolenka. Foto: Reuters, ILYA NAYMUSHIN
sibír, požiare Plamene pohltili aj celú obec Smolenka.

Šírenie ohňa výdatne podporuje sucho a hlavne silný vietor

Šírenie ohňa výdatne podporuje sucho a hlavne silný vietor. Záchranári sa zhodujú v názore, že príčinou vyčíňania živlu je neopatrné zaobchádzanie s ohňom a pálenie suchej trávy, ktoré je pre sibírske lesy napriek varovaniu hasičov každoročnou pohromou.

V neďalekom Prímorskom kraji na ruskom Ďalekom východe bola vyhlásená protipožiarna pohotovosť. Vstup do lesov je zakázaný, starostovia miest a obcí sú povinní vyčistiť kataster od odpadkov a horľavín. V regióne zúri na dvadsať rozsiahlych požiarov, ich plocha sa za posledných 24 hodín zdvojnásobila.

Do hasenia ohňa boli nasadené armádne lietadlá

Do hasenia ohňa boli na Sibíri a Ďalekom východe nasadené armádne lietadlá, ktoré zhadzujú na ohniská požiarov desiatky ton vody a vykonávajú vzdušný monitoring, uviedlo ruské ministerstvo. Živel si podľa ruských médií zatiaľ vyžiadal celkovo na tri desiatky mŕtvych.

Podľa informácií sibírskych médií sa plamene rozšírili cez hranice do čínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko, kde s požiarmi bojujú stovky ľudí. Obete na životoch si tam vraj živel nevyžiadal.

debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #vojská #Požiare #Sibír