OSN vyzýva Keňu, aby nezatvorila utečenecký tábor

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v utorok vyzval Keňu, aby si ešte rozmyslela chystané uzatvorenie utečeneckého tábora Dadaab.

14.04.2015 15:32
debata

Späť do svojej vlasti by sa muselo vrátiť približne 350 000 somálskych utečencov, čo by malo „extrémne humanitárne a praktické dôsledky“, varoval úrad.

Kenské úrady dali minulý týždeň OSN tri mesiace na to, aby presťahovala utečenecký tábor z východnej Kene do Somálska. Kenské vedenie to zdôvodnilo nutnosťou reagovať na teroristický útok zo začiatku apríla. Pri ňom radikáli zo somálskych islamistických milícií Šabáb prepadli univerzitu vo východokeňskom meste Garissa a zabili 150 ľudí.

UNHCR v utorok uviedol, že je pripravený spolupracovať s kenskými úradmi na „posilnení presadzovania práva“ v Dadaabe a prispieť tak k ochrane utečencov a Keňanov proti prípadnému prenikaniu ozbrojených skupín. „Preto vyzývame kenské úrady, aby vec ešte zvážili,“ vyzval UNHCR.

Keňa v minulosti niekoľkokrát uviedla, že somálski islamisti v tábore Dadaab, ktorý leží asi 70 kilometrov od somálskej hranice, regrutujú nových členov.

Radikálne hnutie Šabáb sa útokmi na Keňu snaží docieliť stiahnutie kenskej armády z vojenskej misie v Somálsku. Útok na univerzitu v Garissa je najkrvavejším teroristickým činom, ktorý Šabáb v Keni spáchal. V bilancii predčil aj atentát na nákupné stredisko Westgate v Nairobi, pri ktorom v septembri 2013 zahynulo najmenej 67 ľudí. Od roku 2012 zabili milície Šabáb na kenskom území podľa policajných štatistík vyše 400 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #keňa #utečenecký tábor