Českí politici nahlásia stav majetku pri nástupe do funkcie

Českí politici budú musieť hlásiť svoj majetok pri nástupe do funkcie. Ľudia tak získajú väčší prehľad o tom ako veľmi si politici vo funkcii polepšili.

14.04.2015 16:08
debata (1)

Počíta s tým návrh novely zákona o strete záujmov, ktorý prerokovala Rada vlády pre koordináciu boja s korupciou. „Zavádza povinnosť podávať oznámenia o príjmoch a o majetku ku dňu predchádzajúcemu nástupu do funkcie,“ povedal minister pre legislatívu a ľudské práva Jiří Dienstbier.

Výrazne lepšia má byť aj kontrola, sankcie sa zvýšia. Vznikne centrálny register priznaní politikov, ktorý bude občanom prístupný na internete. Už teraz politici podávajú každoročne priznanie o svojich príjmoch, lenže to, s čím by sa priznanie malo porovnávať, teda majetok pred vstupom do politiky, zatiaľ v zákone chýba.

Každý človek by si teda po novom mal môcť sám nájsť všetko o majetkových pomeroch politika za obdobie, kedy je vo funkcii. Zákon o strete záujmov bude vláda prerokúvať v najbližších týždňoch. Je však vysoko pravdepodobné, že sa ho potom poslanci pokúsia zmeniť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #politici #majetok #zákon o konflikte záujmov