Europarlament bude hlasovať o rezolúcii o genocíde Arménov

Európsky parlament bude v stredu debatovať a hlasovať o návrhu rezolúcie, ktorá má pomenovať masové vyvražďovanie Arménov vojskami niekdajšej Osmanskej ríše za genocídu. Stane sa tak krátko pred stým výročím masakry.

15.04.2015 07:22
debata (17)

Návrh poukazuje na „stúpajúci počet členských štátov EÚ uznávajúcich arménsku genocídu“. Hlavnou motiváciou podľa autorov dokumentu je „zabrániť zopakovaniu vojen a zločinov proti ľudskosti v Európe“. Turecká vláda pritom dúfa, že rezolúcia plénom zákonodarného zboru únie neprejde, píše portál arménskeho verejnoprávneho rozhlasu.

Arméni si koncom apríla pripomenú 100. výročie začiatku masového zabíjania zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny. Osmanská ríša, ktorá je predchodkyňou dnešného Turecka, podľa nich v rokoch 1915 až 1917 systematicky vyvraždila viac ako 1,5 milióna Arménov. Jerevan žiada Turecko a medzinárodné spoločenstvo, aby masakru uznali za genocídu.

Turci však tvrdia, že vo vzájomných stretoch počas prvej svetovej vojny, keď arménske obyvateľstvo bojovalo za svoju nezávislosť, zahynulo približne 500-tisíc Arménov a minimálne rovnaký počet Turkov. Masakru Osmanov voči Arménov uznalo za genocídu viac ako 20 krajín sveta. Vzťahy Ankary a Jerevanu sú najmä preto dlhodobo na bode mrazu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #genocída #Európsky parlament #Arménsko