Rok v zajatí. Unesených dievčat a žien je už dvetisíc

Monica Marková, dcéra kresťanského kazateľa zo severovýchodnej Nigérie, je možno už plnoletá. Mala sedemnásť rokov, keď ju v noci zo 14. na 15. apríla 2014 spolu s 276 prevažne kresťanskými dievčatami uniesli islamisti z hnutia Boko Haram.

15.04.2015 07:38
Nigéria, Boko Haram, únos Foto: ,
VRÁŤTE NAŠE DIEVČATÁ TERAZ, píše sa na transparente účastníkov pochodu, ktorý sa na podporu unesených školáčok konal v nigérijskej metropole.
debata

Niekoľkým desiatkam šestnásť- až osemnásťročných stredoškoláčok sa podarilo utiecť, keď ich útočníci prevážali z internátu do tábora v lese. O osude dvesto devätnástich však ich blízki dodnes nič nevedia.

Svet si v utorok pripomenul nezvestné školáčky z Chiboku, ako aj mnohé ďalšie dievčatá, ktoré postihlo rovnaké nešťastie. Podľa správy, ktorú na výročie zverejnila Amnesty International, ozbrojenci Boko Haram od začiatku minulého roku uniesli už viac ako dvetisíc dievčat a žien. „Spravili z nich kuchárky, sexuálne otrokyne a bojovníčky. A viaceré z tých, čo sa odmietli podriadiť, zabili,“ píše sa v správe.

Podľa výpovedí žien a dievčat, ktorým sa zo zajatia podarilo uniknúť, sa sexuálne zneužívanie odohráva väčšinou v rámci vynútených manželstiev. Boko Haram v prípade dievčat neuznáva nijakú najnižšiu vekovú hranicu na vydaj. Keď si jedna 17-ročná zajatkyňa sťažovala, že je na manželstvo príliš mladá, miestny veliteľ ukázal na svoju päťročnú dcéru a povedal: „Keď sa ona vydala vlani a už len čaká na prvé mesiačiky, aby bola zbavená panenstva, ako môžeš ty vo svojom veku byť na manželstvo primladá?!?“

S najnovšou stopou po unesených dievčatách včera prišla britská BBC. Svedkovia, na ktorých výpovede sa stanica odvoláva, tvrdia, že pred troma týždňami videli vyše päťdesiat školáčok z Chiboku v meste Gwoza. Túto baštu Boko Haram koncom marca dobyla nigérijská armáda. Žiadnu zo zajatých školáčok sa však v Gwoze nepodarilo oslobodiť, čo naznačuje, že ich ustupujúci islamisti buď vzali so sebou, alebo povraždili.

„Uvedomujem si, že je málo pravdepodobné, aby všetky naše dievčatá boli stále nažive,“ povedal pre denník Guardian Enoch Mark, ktorému uniesli dcéru Monicu. „Ale som kazateľ. Nemám na výber, musím byť pozitívny, lebo ak nie, kto povzbudí moju obec?“

Poslednú možnosť vidieť svoje unesené dcéry mali ich rodičia vlani v máji, keď islamisti zverejnili video s odvlečenými dievčatami. Všetky boli oblečené v moslimských hidžáboch a odriekali verše z Koránu. Vodca Boko Haram na záberoch oznámil, že dievčatá prestúpili na islam a budú vydaté za jeho bojovníkov.

„Počul som, že moja dcéra sa vzoprela a povedala, že radšej zomrie, ako by mala konvertovať. Ak je to tak, a je mŕtva, môžem byť na ňu iba hrdý. Ale ak je živá, som si istý, že sa vráti späť,“ cituje reverenda Marka Guardian.

Novozvolený prezident Nigérie Muhammad Buhari včera priznal, že nemôže sľúbiť nájdenie 219 unesených školáčok z Chiboku. „Nevieme, či môžeme dievčatá z Chiboku zachrániť. Miesto ich pobytu je naďalej neznáme. Veľmi rád by som to urobil, ale nemôžem sľúbiť, že ich nájdeme,“ povedal Buhari. „Hovorím však všetkým rodičom, rodinám a priateľom týchto detí, že moja vláda urobí všetko, čo je v jej moci, aby ich priviedla domov,“ dodal budúci nigérijský prezident, ktorý sa funkcie ujme na budúci mesiac.

Prístup bývalého generála Buhariho kontrastuje s postojom jeho predchodcu, ktorého v nedávnych voľbách porazil. Dosluhujúci prezident Goodluck Jonathan nájdenie dievčat spočiatku zjavne nepovažoval za prioritu. Nigérijská armáda vlani tvrdila, že vie, kde dievčatá sú, ale vojenská operácia na ich záchranu by vraj ohrozila ich životy.

Spomienkové podujatia sa včera konali po celom svete. Nigérijskou metropolou prešiel sprievod 219 dievčat, z ktorých každé predstavovalo jednu z nezvestných. Podobné pochody sa uskutočnili aj v Londýne, Paríži a vo Washingtone.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #únosy #vynútené manželstvá