Kyjev odmieta tlak Moskvy, aby rokoval so separatistami

Ukrajinské vedenie ďalej odmieta rokovania so zástupcami donbaských povstalcov, ktoré mu naliehavo odporúča Moskva. V ukrajinskej televízii to vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin.

15.04.2015 11:09
Ukrajina, vojna Foto: ,
Ukrajinský konflikt si zatiaľ vyžiadal vyše 6-tisíc životov.
debata (31)

Naznačil, že Kyjev bude ochotný rokovať až s tými donbaskými politikmi, ktorí vzídu z nových miestnych volieb. Tie však separatisti nechcú usporiadať.

Povstalci zorganizovali vlani v novembri vlastné komunálne voľby, ktoré Kyjev neuznal. Namiesto toho ukrajinské vedenie žiada nové hlasovanie, na ktoré by dohliadali európski pozorovatelia a pri ktorom by mohli kandidovať aj zástupcovia proeurópskych ukrajinských politických strán.

„Obyvatelia povstaleckých oblastí si musia zvoliť svojich zástupcov. Preto potrebujeme reálne voľby zorganizované v súlade s ukrajinskými zákonmi a zásadami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe,“ vyhlásil Klimkin.

S usporiadaním miestnych volieb počíta aj mierová dohoda, podpísaná vo februári v bieloruskom Minsku. Otázky týkajúce sa miestnych volieb majú byť podľa tejto dohody posudzované a dohodnuté s predstaviteľmi vzbúreneckých regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti.

Budúcich komunálnych volieb v Donbase sa podľa ukrajinského ministra nebudú môcť zúčastniť vojnoví zločinci. „Môžeme amnestovať ľudí, ktorí zostrelili malajzijské lietadlo alebo ktorí ostreľovali Mariupoľ?“ pýtal sa Klimkin v narážke na júlovú leteckú katastrofu s tristo mŕtvymi a na útok separatistov na mariupoľský prístav, pri ktorom v januári zahynulo 30 ľudí.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Ukrajina #separatisti