V misii OBSE pôsobia ruskí agenti, tvrdí Kyjev

Kyjev má podozrenie, že v misii európskych pozorovateľov v Donbase pôsobia tajní spojenci separatistov. Vyhlásil to v noci na utorok v ukrajinskej televízii minister zahraničia Pavlo Klimkin.

15.04.2015 15:37
debata (55)

Jeho slová podporil aj poslanec Andrij Teteruk, podľa ktorého niektorí pracovníci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) fakticky pracujú pre ruské tajné služby.

Klimkin sa obáva, že niektorí členovia pozorovateľskej misie tajne navádzajú paľbu separatistov na ukrajinské armádne pozície. "Po návšteve zástupcov misie OBSE v našich obranných postaveniach dochádzalo k ostreľovaniu týchto pozícií. Detailne posudzujeme každý takýto fakt a ak máme podozrenie, že sa na tom niektorý účastník misie podieľa, veľmi vážne o tom s vedením misie rokujeme. A vždy sa správnym výsledkom, "konštatoval minister.

V donbaskej misii OBSE je podľa Klimkina niekoľko ľudí, ktorí aktívne podporujú režim zastavenia paľby a sťahovania ťažkej techniky. „S vedením misie máme efektívne a plodné kontakty. Skupina celkovo vykonáva veľmi dôležitú prácu a sme za to vďační. Misia musí byť lepšia a my k tomu chceme prispieť,“ zdôraznil ukrajinský politik.

Jeho podozrenie zdieľa aj Andrij Teteruk, člen branného a bezpečnostného výboru ukrajinského parlamentu. Ukrajinská tajná služba má podľa neho dôkazy o tom, že jednotliví členovia pozorovateľskej misie fakticky vykonávajú funkcie agentov ruskej rozviedky.

„Máme fotografie, na ktorých sa vo vozidlách pozorovateľov OBSE premiestňujú bojovníci ľudových republík. Misia pomáha nepriateľskej strane, ktorú kontrolujú Rusi,“ vyhlásil poslanec. V poslednom čase podľa neho stále viac postov v OBSE zastávajú Rusi.

„Naše tajné služby majú priame dôkazy, že niektorí pracovníci OBSE plnia príkazy Moskvy. Pripravujeme protest, aby sme misiu OBSE prinútili sa týchto ľudí zbaviť alebo im aspoň zakázať pôsobenie na Ukrajine. Veď plnia funkčné povinnosti dôstojníkov ruskej rozviedky,“ uviedol Teteruk.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #agenti #tajná služba #Kyjev #OBSE #kríza na Ukrajine