Grécko nevylučuje referendum o zotrvaní v eurozóne

Grécky štátny minister Alekos Flamburakis v stredu nevylúčil usporiadanie referenda o ďalšom smerovaní zadlženej krajiny, ak Atény nezískajú od veriteľov v eurozóne ďalšiu finančnú pomoc.

15.04.2015 21:27
debata (6)

V gréckej televízii ANT1 upozornil, že vláda vzniknutá koalíciou ľavicovej formácie SYRIZA a nacionalistických Nezávislých Grékov dostala v januárových voľbách mandát voličov, aby vyjednala dohodu s veriteľmi a zabezpečila zotrvanie krajiny v eurozóne a Európskej únii. Ak to nebude možné, musia sa pri tak „historickom“ rozhodnutí opäť ujať slova národ.

„Hoci sme dostali mandát ľudu, aby sme neustúpili, nebolo by na škodu sa ho spýtať, keď ide o rozhodnutie historického charakteru o smerovanie krajiny,“ vyhlásil Flamburakis pre prípad, že by Grécko nedosiahlo dohodu s medzinárodnými veriteľmi na uvoľnenie ďalších pôžičiek Aténam. Flamburakis, ktorý je poradcom a pravou rukou premiéra Alexisa Tsiprasa, zároveň vylúčil možnosť predčasných parlamentných volieb s tvrdením, že by nemali žiadny zmysel.

Hovorca opozičnej Novej demokracie, ktorá vládla v krajine do januárových volieb, na Flamburakisove výroky reagovala vyhlásením, že referendum bude fakticky o tom, či krajina zotrvá v eurozóne. Vláda tým podľa konzervatívcov však prizná, že sa ocitla v bezvýchodiskovej situácii a že by sa zachovala čestne, keby priznala, že vo svojich sľuboch voličom len nehanebne klamala.

Flamburakis zároveň vyjadril presvedčenie, že dohoda nakoniec bude, aj keď nemecká vláda už v stredu potvrdila, že ministri financií krajín eurozóny ďalšiu miliardovú pomoc neschvália ani na svojom zasadnutí v Rige 24. apríla, ako sa pôvodne očakávalo. „Podstatné je dôjsť k dohode. Nehrá rolu, kedy to bude,“ povedal.

„Veritelia sa snažia o čo najväčšiu nátlak, aby dosiahli čo najviac. Nie preto, že si myslia, že to je riešenie pre grécku spoločnosť a ekonomiku, ale preto, že si chcú v podstate vynútiť cestu nastolenú pred piatimi rokmi, ktorá sa ukázala ako katastrofálna, "tvrdil Flamburakis. Grécky činiteľ zdôraznil, že vláda neustúpi v otázkach, ktoré považuje za zásadné. "Čo máme podpísať? Zníženie platov a dôchodkov? Hromadné prepúšťanie?“ reagoval Flamburakis na podmienky, na ktorých však trvajú práve veritelia.

„Nepripadá do úvahy, aby partneri neustúpili. Ak Grécko vystúpi z eurozóny, draho za to zaplatí,“ varoval. Grécku dochádzajú peniaze a bez získania ďalších miliárd eur od veriteľov mu hrozí štátny bankrot. Gréckej vláde sa minú rezervy zrejme po 20. apríli. Vláda si údajne môže ešte pár týždňov vypomáhať jednorazovými opatreniami, najmä sťahovaním hotovostných rezerv štátnych podnikov.

Bez skorej dohody s eurozónou budú Atény nútené vybrať si medzi tým, či na konci mesiaca vyplatí mzdy a dôchodky v sume asi 1,6 miliardy eur alebo uhradí Medzinárodnému menovému fondu (MMF) na budúci mesiac ďalšiu splátku dlhu.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a aj niektorí ďalší predstavitelia krajín eurozóny v stredu upozornili, že v Rige sa nedosiahne dohoda o uvoľnení 7,2 miliardy eur pre Grécko v rámci predĺženého záchranného programu. Podľa podpredsedu Európskej komisie pre euro a sociálny dialóg Valdisa Dombrovskis Grécko nepripravuje a nezavádza požadované štrukturálne reformy dostatočne rýchlo.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #referendum