Turecko chce po voľbách prijať novú ústavu

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v stredu vyhlásil, že prioritou nového parlamentu, ktorý vzíde z volieb naplánovaných na 7. júna, by malo byť prijatie novej ústavy približujúcej formu vlády v krajine k prezidentskému systému.

15.04.2015 21:35
debata

Zámer oznámil v rámci nového programového vyhlásenia vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), zmena ústavy je však už dávnejšie cieľom Davutoglovho predchodcu Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý sa stal v roku 2014 prezidentom Turecka.

Podľa premiéra strana považuje „za potrebné reštrukturalizovať správu smerom k prezidentskému systému, aby sa odstránila zmätočnosť v otázkach zodpovednosti“. V prípade úspechu nová ústava nahradí znenie prijaté po vojenskom prevrate v roku 1980, ktoré napriek početným úpravám stále nesie pečať svojich autorov.

Erdogan ako zakladateľ AKP, ktorý však už nestojí na jej čele, by si podľa vlastných slov želal, aby vo voľbách získala 400 z 550 kresiel parlamentu, čo by vláde umožnilo pohodlnú zmenu ústavy. Podľa terajších pravidiel sú totiž potrebné hlasy najmenej 330 zákonodarcov, ak majú o novej ústave rozhodovať občania v referende, alebo 367, ak má ústavu schváliť priamo parlament.

Vládnuca strana týmito počtami v súčasnosti nedisponuje a prieskumy preferencií naznačujú, že voľby jej prevahu naopak oslabia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #ústava #zámer