Európsky parlament vyzval Arménsko a Turecko na znormalizovanie vzťahov

Európsky parlament (EP) na svojom stredajšom plenárnom zasadnutí v Bruseli prijal uznesenie, v ktorom vyzval Arménsko a Turecko, aby nadchádzajúce sté výročie masového zabíjania Arménov osmanskými Turkmi využili na obnovenie diplomatických vzťahov, otvorenie spoločnej hranice a vytvorenie podmienok pre ekonomickú integráciu.

15.04.2015 22:01
debata (5)

Podľa zverejneného tlačového vyhlásenia poslanci „zdôraznili potrebu, aby Turecko uznalo arménsku genocídu a vydláždilo tak cestu k ozajstnému zmiereniu“. Vyjadrili tiež pochvalu pápežovi Františkovi za pripomenutie storočnice genocídy v jeho kázni z uplynulej nedele a privítali výroky tureckého prezidenta i premiéra, ktorí uznali krutosti voči Arménom v ére Osmanskej ríše.

Poslanci EP ďalej poukázali na „príklady úspešného zmierenia medzi európskymi národmi“ a vyzvali Ankaru na otvorenie svojich archívov. Zároveň venovali spomienku obetiam vyvražďovania spred sto rokov, ktorých počet sa odhaduje na 1,5 milióna.

Arméni si koncom apríla pripomenú 100. výročie začiatku masového zabíjania zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny. Osmanská ríša, ktorá je predchodkyňou dnešného Turecka, podľa nich v rokoch 1915 až 1917 systematicky vyvraždila viac ako 1,5 milióna Arménov. Jerevan žiada Turecko a medzinárodné spoločenstvo, aby masakru uznali za genocídu.

Turci však tvrdia, že v zrážkach počas prvej svetovej vojny, keď arménske obyvateľstvo bojovalo za svoju nezávislosť, zahynulo približne 500-tisíc Arménov a najmenej rovnaký počet Turkov. Masakru Osmanov voči Arménom uznalo za genocídu viac ako 20 krajín sveta. Vzťahy Ankary a Jerevanu sú najmä preto dlhodobo na bode mrazu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu vyhlásil, že výzvu EP týkajúcu sa uznania genocídy bude Turecko ignorovať.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #genocída #Arménsko