Sporné voľby v Sudáne predĺžili o jeden deň

Prezidentské a parlamentné voľby v Sudáne, v ktorých sa uchádza o znovuzvolenie dlhoročný líder Umar al-Bašír, budú neplánovane pokračovať aj vo štvrtok. Volebné orgány rozhodnutie oznámili po tom, ako v niektorých oblastiach spočiatku nebolo možné hlasovať pre nedoručenie materiálov.

16.04.2015 09:04
Sudán, voľby, hlasovanie, urna Foto: ,
Voľby v Sudáne.
debata

Voľby v celom Sudáne sa oficiálne začali v pondelok a pôvodne mali trvať tri dni. Väčšina hlavných opozičných strán ich bojkotuje, pričom obviňujú vládu z utláčania.

Dvaja nezávislí uchádzači o prezidentské kreslo stiahli v stredu svoju kandidatúru pre údajné nezrovnalosti vo volebnom procese.

Sedemdesiatje­denročný al-Bašír je vo funkcii od roku 1989 a v zahraničí je známy ako jediný úradujúci štátnik, na ktorého vydal zatykač Medzinárodný trestný súd.

Dôvodom je obvinenie, že nesie zodpovednosť za genocídu počas vojny v západosudánskej oblasti Dárfúr.

Sudánske ministerstvo zahraničných vecí minulý piatok informovalo o predvolaní predstaviteľa EÚ v Chartúme pre kritické vyjadrenia vysokej predstaviteľky pre zahraničné veci Federicy Mogheriniovej o politickej situácii v krajine, kde podľa nej pre voľby nie je „vhodné prostredie“.

Do hlasovania je zaregistrovaných takmer 13 miliónov voličov a zverejnenie výsledkov sa očakáva 27. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #parlamentné voľby #Sudán