Prieskum: Najväčšia korupcia je na Ukrajine pri výbere daní

Najviac skorumpovanou inštitúciou je na Ukrajine daňová správa, nasledovaná pozemkovým úradom a dopravnou políciou. Vyplýva to z prieskumu medzi ukrajinskými podnikateľmi, ktorý uskutočnila sociologická služba GfK v spolupráci s ukrajinskou pobočkou spoločnosti Transparency International.

16.04.2015 09:46
debata (12)

Úroveň korupcie sa podľa prieskumu ani po minuloročnom prevrate na Ukrajine výraznejšie nezmenila.

S korupciou pri výbere daní sa podľa prieskumu stretla štvrtina podnikateľov. Okrem pozemkového úradu a dopravnej polície vykazuje podľa opýtaných pomerne vysokú mieru korupcie aj colná správa, ministerstvo vnútra, oblastné zastupiteľstvá a prokuratúra.

„Korupcia je hrozbou ukrajinskej národnej bezpečnosti, narúša podnikateľské prostredie a blokuje príliv zahraničných investícií,“ vyhlásil pri prezentácii výsledkov prieskumu ukrajinský vicekancelár Dmytro Šymkiv, zodpovedný za administratívnu reformu.

Ukrajina v európskych rebríčkoch zostavených podľa miery korupcie pravidelne figuruje na spodných priečkach, ale terajšia proeurópska vláda označuje boj s korupciou za bezmála hlavnú prioritu. Zatiaľ však podľa prieskumu výraznejšie výsledky nedosiahla.

Podnikatelia sa sťažujú, že za posledný polrok sa situácia nezmenila, a ak áno, tak skôr k horšiemu. Najhoršia situácia je vraj v juhoukrajinských mestách Odesa a Cherson, najlepšia, naopak, v Zakarpatskej a Volynskej oblasti na západe krajiny.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #prieskum #Ukrajina #výber daní