Putin odpovedá Rusom: Niektorým politikom Washington nedovolil prísť do Moskvy

Ruský prezident Vladimir Putin už po trinásty raz v relácii Priama linka odpovedá v živom televíznom prenose na telefonické otázky občanov.

16.04.2015 11:28 , aktualizované: 14:11
Vladimir Putin, televízny prenos Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas živého televízneho prenosu odpovedá na otázky občanov.
debata (380)

Prezident je na obrazovkách troch televízií, prenos beží aj na špeciálnej internetovej stránke. Ako informuje BBC, Rusi sa prezidenta najviac pýtajú na sociálnu situáciu, platy, dôchodkovú reformu a problémy s bývaním.

Prenos obvykle trvá štyri hodiny, začal sa o dvanástej moskovského času. Ešte pred začiatkom relácie dostal prezident otázky od dvoch miliónov ľudí. Hovorca Kremľa informoval, že Rusi majú stále zvýšený záujem o dianie na Ukrajine a vyzývajú prezidenta, aby sa zasadil o formálne uznanie samostatnosti odtrhnutých regiónov na východe Ukrajiny.

Nič nás neohrozí, hospodárstvo sa spamätá

Nemožno čakať, že západné sankcie budú zrušené, pretože sú súčasťou politickej stratégie zadržiavania Ruska, vyhlásil Putin. Ubezpečil verejnosť, že z krízového stavu sa ruské hospodárstvo spamätá do dvoch rokov.

Sankcie je potrebné využiť na naštartovanie nového rozvoja, najmä cestou náhrady dovozových špičkových technológií a zvýšenej produkcie potravín, uviedol prezident. Prepad ekonomiky nie je podstatný, hospodárstvo sa spamätá do dvoch rokov, možno aj skôr, povedal Putin.

„Existuje mnoho hrozieb, ktoré nemožno predpovedať. Pokiaľ však zachováme stabilnú vnútropolitickú situáciu a konsolidovanú spoločnosť, žiadne hrozby nás neohrozia,“ vyhlásil Putin.

Štátne orgány podľa neho pracujú v Rusku optimálne, a to aj v podmienkach hospodárskych problémov a protiruských sankcií vyhlásených v súvislosti so situáciou okolo Ukrajiny. „Našou úlohou je prejsť toto obdobie s čo najmenšími stratami,“ konštatoval šéf Kremľa.

Ruská protivzdušná obrana v Iráne Izrael neohrozí

Irán podľa Putina prejavuje veľkú pružnosť a prianie dosiahnuť kompromis v riešení sporu o svoj jadrový program. Dodávka ruského systému protivzdušnej obrany S-300 Teheránu nepodlieha žiadnym sankciám OSN, a Rusko preto nevidí dôvod, prečo by ju nemalo realizovať, dodal.

Putin v minulých dňoch zrušil zákaz dodávky protirakiet S-300 Iránu. Teherán už v roku 2007 uzavrel s Ruskom kontrakt na dodávku niekoľkých batérií týchto zbraní, avšak ich vývoz zakázal predchádzajúci prezident Dmitrij Medvedev v roku 2010 pod tlakom Západu. Izrael chystaný vývoz rakiet ostro odsúdil a kritizoval ho aj Washington.

Realizácia kontraktu má podľa prezidenta Putina aj ekonomické dôvody. Cena systému S-300 sa blíži miliarde dolárov a ruským výrobcom ju nikto neuhradí, upozornil prezident. Hoci po pozastavení kontraktu v roku 2010 sa objavili ponuky, že iný štát systém odkúpi, žiadna ponuka neprišla, dodal.

Ruské protirakety rozmiestnené v Iráne Izrael „absolútne neohrozujú“, ide o čisto obranný systém, komentoval Putin kritické výhrady Tel Avive. Vzhľadom na konflikt v Jemene zároveň ide o faktor zadržiavania, uviedol Putin.

Vražda Nemcova bola tragická a hanebná

Ruský liberálny politík Boris Nemcov bol radikálny opozičník, jeho vražda bola tragická a „absolútne hanebná“, vyhlásil prezident Vladimír Putin. Či existujú objednávatelia tohto činu, ruský prezident nevie. „Ukáže sa to počas vyšetrovania, ktoré prebieha,“ poznamenal.

Bývalý ruský vicepremiér Nemcov bol zastrelený šiestimi ranami do chrbta v noci 28. februára na moste blízko Kremľa, keď sa vracal so svojou ukrajinskou priateľkou z večere do svojho bytu. Vyšetrovatelia kvôli vražde zatkli päť podozrivých Čečencov.

Priatelia Nemcova tvrdia, že páchatelia vraždy zostávajú na slobode a pripisujú zodpovednosť za vraždu režimu, ktorý krajine vládne. Putin vo štvrtok pochválil ruských vyšetrovateľov za rýchle pátranie po vrahoch. Po jednom, dvoch dňoch vyšetrovatelia vrahov poznali, otázkou len bolo, kedy sa podarí ich zadržať, povedal prezident.

Pokiaľ ide o ruskú liberálnu opozíciu, tá má podľa šéfa Kremľa právo zúčastniť sa verejného politického života. Ak sa dostane do parlamentu, ponesie zodpovednosť za všetko, čo navrhuje. Mimo parlament je možné kritizovať všetko, uviedol prezident.

Niektorým politikom Washington nedovolil prísť do Moskvy

Absenciu západných politikov na májových oslavách konca druhej svetovej vojny v Moskve vo štvrtok komentoval ruský prezident Vladimir Putin. Účasť na oslavách je podľa neho voľba každého politika, „niektorým to Washington nedovolil“.

Putin upozornil, že absenciu západných vodcov v Moskve nikdy oficiálne nekomentoval. „Cudziu voľbu budeme vždy rešpektovať. Ak ľudia v akejkoľvek forme chcú prejaviť úctu obetiam nacizmu a vzdajú česť osloboditeľom, privítame to. Kto chce, do Moskvy príde, kto nechce, nepríde. My oslávime svoj sviatok,“ povedal ruský prezident. Dodal, že Rusko na Západ „nebude ceriť zuby,“ nebude sa izolovať, nebude sa ani spolupráci so Západom strániť.

Biely dom účasť na oslavách v Moskve odriekol a do Ruska nepríde ani veľká väčšina západoeurópskych vodcov. Český prezident Miloš Zeman sa osláv krátko zúčastní, na vojenskej prehliadke na Červenom námestí nebude prítomný.

Putin vo štvrtok komentoval aktivizáciu krajne pravicových síl v západnej Európe, na ktoré ruské médiá intenzívne upozorňujú. Vyhlásil pritom, že nacizmus a stalinizmus nemožno stavať na rovnakú úroveň, pretože nacisti označili verejne za cieľ svojej politiky likvidácii celých skupín obyvateľstva.

Stalinský režim pri všetkej jeho krutosti takýto cieľ nemal, povedal prezident. Putin pripustil, že na porovnávanie nacizmu s komunizmom má vinu aj Rusko samotné, pretože po 2. svetovej vojne so ZSSR snažil silou vnútiť cudzím krajinám svoj model rozvoja. O to isté sa napokon podľa neho teraz snažíia Spojené štáty, ktoré „čaká rovnaký nezdar“.

© Autorské práva vyhradené

380 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #televízny prenos