Pátranie po zmiznutom lietadle MH370 bude pokračovať

Pátranie po malajzijskom lietadle, ktoré pred rokom zmizlo bez stopy a zrejme havarovalo, bude pokračovať, aj keď sa ho nepodarí nájsť v doteraz prehľadávanej oblasti s rozlohou 60-tisíc kilometrov štvorcových. Podľa tlačových agentúr to vo štvrtok oznámili členovia vlád Austrálie, Číny a Malajzie - troch krajín, ktoré pátranie vedú.

16.04.2015 11:48
ponorka, malajzijské lietadlo, pátranie,... Foto: ,
Po stratenom malajzijskom lietadle pátrali aj ponorky.
debata (4)

Boeing 777 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines zmizol z radarov pred rokom 8. marca. Na jeho palube bolo 239 ľudí, ktorí podľa všetkého zahynuli, keď stroj z doposiaľ nejasných príčin zrejme havaroval a spadol na neznámom mieste do mora.

Malajzijský minister dopravy Liow Tiong Lai vo štvrtok po stretnutí so svojimi partnermi z čínskej a austrálskej vlády novinárom oznámil, že všetky tri štáty chcú v pátraní pokračovať.

Ak sa vrak nepodarí nájsť trosky vo vymedzenej oblasti 60-tisíc kilometrov štvorcových, zóna hľadania sa rozšíri o rovnako veľký priestor. Avšak experti sú vraj presvedčení, že teraz prebieha pátranie na správnom mieste.

Lai dodal, že z určenej plochy západne od austrálskeho pobrežia sa doteraz podarilo prehľadať 61 percent. Zvyšných 39 percent by podľa neho malo byť hotových do konca mája. Ak sa lietadlo nenájde, bude hľadanie pokračovať v ďalšej najpravdepodob­nejšej oblasti.

Obe skúmané oblasti by potom mali pokryť 95 percent trasy letu MH370 vedúcej z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Vyšetrovatelia pomocou údajov získaných zo satelitov zistili, že nezvestné lietadlo pred pádom do Indického oceánu vykonalo mnoho obratov a mierilo úplne iným smerom, než malo.

Minulý týždeň sa na internete objavili informácie, že obyvatelia malého maldivského ostrovčeka Kudahuvadhoo vraj v osudný deň videli nízko letiace lietadlo, ktoré vyzeralo ako hľadaný stroj. Kudahuvadhoo pritom leží viac než 5-tisíc kilometrov od oblasti, v ktorej záchranári pátrajú po troskách lietadla.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #Boeing 777 #zmiznutie lietadla #MH370