Rakúsky prezident navštívi tento rok Irán

Rakúsky prezident Heinz Fischer s najväčšou pravdepodobnosťou tento rok príde na návštevu Iránu, kam ho pozvali ešte minulý rok, s čím vtedy "v zásade" vyslovil súhlas.

16.04.2015 13:36
Heinz Fischer Foto:
Rakúsky prezident Heinz Fischer.
debata (1)

Fischer v rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Wiener Zeitung podmienil svoj príchod do islamskej republiky úspešným zavŕšením rokovaní o spornom iránskom jadrovom programe medzi Teheránom a svetovými mocnosťami.

Podľa neho by následne bola jeho návšteva v druhej polovici roka pravdepodobná. Naposledy bol v Iráne Fischerov predchodca v úrade Thomas Klestil. Stalo sa tak v roku 2004, pričom lídri ostatných západných krajín sa Teheránu dlhodobo vyhýbajú.

Rakúsko, ktoré je domovom ropného gigantu ÖMV, zvykne byť dejiskom stretnutí predstaviteľov západných mocností a na ropu bohatej islamskej republiky. S tou má Viedeň dlhodobo dobré vzťahy a ako píše agentúra Reuters, Rakúsko ako neutrálny člen EÚ bolo pre Irán storočia mostom do Európy.

Výsledkom sú tradične dobré obchodné vzťahy, najmä v oblasti rakúskeho vývozu tovarov farmaceutického a strojárskeho priemyslu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #návšteva #Rakúsko #Irán