Nemeckí poštári štrajkujú proti reorganizačným plánom

Zamestnanci nemeckej poštovej spoločnosti Deutsche Post vo štvrtok plánujú opätovne vstúpiť do štrajku na protest proti zámeru vedenia rozšíriť balíkové služby prostredníctvom slabšie platených doručovateľov.

16.04.2015 14:38
debata

Odborári zo Zjednoteného zväzu poskytovateľov služieb (ver.di) akciu ohlásili po skončení druhého kola rokovaní bez toho, aby strany dosiahli dohodu. Štrajk má trvať 24 hodín a podľa predstaviteľa odborov Uweho Speckenwirtha sa očakáva, že „triedenie a doručovanie balíkov v priebehu niekoľkých hodín z veľkej časti skolabuje“.

Nemeckí poštári v rovnakej veci štrajkovali začiatkom apríla dva dni po sebe, zatiaľ čo odbory požiadali súd o vydanie nariadenia, ktoré by plány Deutsche Post zastavilo. Zväz ver.di vyjadril očakávanie, že do štvrtkového štrajku sa zapojí vyše 1 000 pracovníkov z balíkových centier v mestách Kolín, Krefeld, Dorsten, Hagen, Bielfeld a Greven.

Deutsche Post ešte v januári oznámila, že v oblasti balíkových služieb chce do roku 2020 vytvoriť 10-tisíc nových pracovných miest, uchádzači však budú musieť rátať s nižšími platmi, ako majú terajší zamestnanci. Bývalý poštový monopol týmto spôsobom reaguje na skutočnosť, že zatiaľ čo záujem o tradičné listové služby upadá, doručovanie balíkov je na vzostupe vďaka internetovým obchodom.

Odborári tvrdia, že plány vedenia sú v rozpore s dohodou, ktorá určuje, do akej miery môže Deutsche Post prenášať svoje výkony na tretie strany, a súhlas podmienili skrátením pracovného času z 38,5 na 36 hodín týždenne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pošta #štrajk #poštári