Polícia prehľadala kancelárie Chodorkovského nadácie v Moskve

Maskovaní policajti urobili vo štvrtok raziu v moskovských kanceláriách občianskej spoločnosti Otvorené Rusko založenej bývalým ruským oligarchom Michailom Chodorkovským.

16.04.2015 17:24
debata (23)

Polícia konala na základe podozrenia, že nadácia pripravovala plagáty a letáky vyzývajúce na „extrémistické aktivity“, ktoré chcela rozdávať v nedeľu počas plánovanej protivládnej demonštrácie.

Hovorkyňa spoločnosti Olga Pispanenová reagovala, že Otvorené Rusko sa neplánovalo zúčastniť na proteste, ktoré už bolo podľa nej aj tak zrušené. Razia sa uskutočnila počas televíznej debaty prezidenta Vladimira Putina s občanmi.

Bývalého ruského oligarchu v decembri 2013 po desiatich rokoch prepustili z väzenia. Následne odišiel do Švajčiarska, kde žije jeho rodina. Chodorkovského uväznili za daňové úniky a spreneveru. Predčasne ho prepustili na základe jeho žiadosti o milosť adresovanej priamo Putinovi.

Nadáciu Otvorené Rusko založil pôvodne v roku 2001, v roku 2006 však bola zatvorená. Otvorené Rusko opätovne spustili v septembri 2014. Cieľom skupiny je presadzovať demokratické hodnoty v rámci Ruska.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Chodorkovskij #nadácia #policajná razia