Pakistan odložil popravu šiestich extrémistov

Pakistanský Najvyšší súd vo štvrok pozastavil výkon trestov smrti, ktoré vyniesli vojenské súdy zriadené tento rok kvôli nárastu násilností v tejto ázijskej krajine.

16.04.2015 18:19
debata

Novozriadené vojenské súdy vyniesli začiatkom apríla rozsudok smrti nad šiestimi mužmi obvinenými z terorizmu, vrážd, samovražedných atentátov a únosov za účelom získania výkupného.

Vytvorenie nových vojenských súdov vyvolalo v krajine obavy týkajúce sa spravodlivosti procesov a rozsah právomocí armády. Organizácia pakistanských právnikov sa obrátila s petíciou na Najvyšší súd a kritizovala nedávno schválený ústavný dodatok, ktorý povoľuje vojenským súdom súdiť podozrivých teroristov.

„Výkon trestov smrti, o ktorých rozhodli vojenské súdy, je pozastavený. Týka sa to ako rozsudkov, ktoré už boli vynesené, tak aj tých, ktoré vynesené ešte len budú,“ povedal vo štvrtok Najvyšší súd v Islamabade. Tí, ktorí boli pred vojenskými súdmi usvedčení zo zločinu sa môžu odvolať, dodal.

Deväť vojenských súdov Pakistan zriadil tento rok v januári v reakcii na minuloročný decembrový masaker v škole v Pešávare, pri ktorom útočníci z hnutia Taliban zabili 134 žiakov a 19 dospelých. Značná časť obetí boli deti pakistanských vojakov.

Po útoku premiér Naváz Šaríf zrušil tiež moratórium na výkon trestu smrti pre odsúdenca za terorizmus. V marci potom Islamabad oznámil, že moratórium bolo zrušené pre všetkých väzňov čakajúcich v celách smrti, ktorí už vyčerpali možnosti odvolania. Odvtedy bolo popravených viac ako 50 ľudí, ktorí dostali absolútny trest pred civilnými súdmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Pakistan #rozsudok #extrémisti