Rozsah požiarov na Sibíri sa zdvojnásobil

Rozloha lesných požiarov v Zabajkalskom kraji na Sibíri sa počas 24 hodín takmer zdvojnásobil. Oheň zachvátil už 104 000 hektárov, miesto stredajších 54 000.

16.04.2015 20:14
debata (1)

Z 92 lesných požiarov sa hasičom doteraz podarilo dostať pod kontrolu len 26. Najnebezpeč­nejšia situácia je pri polmiliónovom meste Čita, uviedol vo štvrtok ruský server RBK s odvolaním sa na miestne úrady.

„Situácia je príšerná a to je ešte len začiatok, pretože naše úrady vôbec nič nerobia,“ povedala RBK Olga Kožemjakovová z mimovládneho Zväzu dobrovoľníkov Zabajkalska. Na okraji Čity sa podľa Alexeja Jarošenka z ruskej pobočky Greenpeace odohráva chaotická evakuácia.

„Ľudia sa sami evakuujú a všetko komplikuje skutočnosť, že regionálne úrady veľmi zle koordinujú svoju činnosť,“ povedal. Podľa satelitných snímok požiare zúria na ploche viac ako 200 štvorcových kilometrov západne od Čity a ohrozujú tri obce. Aj v meste je hustý dym.

Prokuratúra obvinila z nedbanlivosti šéfa krajskej lesnej správy a ďalších pracovníkov krajského úradu, zodpovedných za hasenie požiarov a protipožiarnu ochranu obyvateľstva. Kalamitný stav zatiaľ ruské úrady vyhlásili v celom Zabajkalskom kraji, v Chakaskej autonómnej republike, v štyroch okresoch Buriatska a jednom v Krasnojarskom kra­ji.

Hlavnou príčinou šíriacej sa pohromy je podľa ruských úradov okrem sucha a silného vetra nezodpovednosť miestnych ľudí, ktorí po zime vypaľujú suchú trávu. O situácii svedčí aj fakt, že na celom území Chakaska, silne postihnutom ohňom, bola v stredu vyhlásená úplná prohibícia. Celkom si živel v uplynulých dňoch vyžiadal okolo tridsať obetí na ľudských životoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sibír #lesné požiare