Assange súhlasí s výsluchom v Londýne

Zakladateľ servera Wikileaks Julian Assange súhlasí s tým, aby ho predstavitelia švédskej justície vypočuli na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde sa ukrýva. Povedal to vo štvrtok Assangeov právnik.

16.04.2015 20:45
debata (1)

Takýto výsluch ponúkla minulý mesiac švédska prokuratúra, ktorá Austrálčana vyšetruje pre podozrenie zo sexuálneho zneužitia dvoch žien.

Výsluch v Londýne už skôr navrhoval sám Assange, švédski prokurátori do marca toto riešenie odmietali. Trvali na tom, aby prišiel do Švédska. To podozrivý odmieta z obavy, že by bol vydaný do USA. Americké úrady chcú Assangea postaviť pred súd kvôli obvineniu, že na internete pred piatimi rokmi prostredníctvom servera Wikileaks zverejnil státisíce tajných amerických vojenských správ a diplomatických depeší.

Austrálsky novinár Assange nebol vo Švédsku oficiálne obvinený zo žiadneho zločinu, kvôli podozreniu zo sexuálneho zneužitia dvoch žien v roku 2010, aj napriek tomu na neho švédske úrady vydali medzinárodný zatykač. Assange odmieta, že by sa dopustil niečoho nezákonného ​​a tvrdí, že ide len o zámienku, aby mohol byť vydaný do Spojených štátov.

Do Londýna by mala pricestovať švédska prokurátorka Marianne Nyová, ktorá 13. marca ponúkla výsluch na ambasáde v britskej metropole. Kedy sa tak stane, nie je jasné. Jeden z Assangeových obhajcov Per Samuelson po vyjadrení Nyovej poznamenal, že proces môže zabrať dlhší čas. Výsluch musí povoliť Británia a Ekvádor, na ktorého ambasáde Assange od júna 2012 žije a bude potrebných aj niekoľko ďalších formálnych dokumentov.

Projekt WikiLeaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov a ďalších citlivých dát. Veľký rozruch spôsobil vo svete v roku 2010, keď na webe sprístupnil americké dokumenty, ktoré získal od amerického vojaka Bradleyho Manninga. Manning, ktorý neskôr prejavil želanie žiť ako žena a teraz sa volá Chelsea Manning, bol v USA vlani odsúdený na 35 rokov väzenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Julian Assange #výsluch