Boli to kresťania, a tak ich hodili do mora

Doslova aj v nešťastí boli na jednej lodi, a predsa medzi nimi zvíťazila nenávisť podfarbená náboženským cítením.

18.04.2015 07:00
migranti, Afrika, Taliansko Foto: ,
Len za posledný týždeň preplávalo Stredozemné more a skončilo v Taliansku 10-tisíc ilegálnych utečencov.
debata (55)

„Talianska polícia už zadržala 15 utečencov afrického pôvodu a moslimského vyznania, ktorí čelia podozreniu, že počas plavby po Stredozemnom mori pri potýčkach hodili cez palubu 12 utečencov vyznávajúcich kresťanstvo,“ informovali v piatok talianske médiá citované agentúrou Reuters. Polícia v Palerme zadržala podozrivých ihneď po príchode na Sicíliu a na základe výpovede svedkov ich obvinila z vraždy.

Podľa denníka Corriere della Sera je medzi utopenými kresťanmi aj jeden neplnoletý chlapec. Útočníci pochádzali z Guiney, Mali, Pobrežia slonoviny a Senegalu. Podľa svedkov sa 14. apríla skupina nalodila na nafukovací čln, ktorý ju mal dopraviť z Líbye na Sicíliu. Celkove bolo na palube 105 ľudí. Väčšina pochádzala zo Senegalu a z Pobrežia slonoviny. Počas plavby sa moslimskí migranti, ktorí tvorili väčšinu, začali vyhrážať kresťanom z Nigérie a Ghany, že nimi nakŕmia ryby. Následne prešli od vyhrážok k činom a dvanástich kresťanov hodili do mora. Zvyšní napadnutí migranti sa pochytali za ruky a vytvorili živú reťaz, aby si tak zachránili životy.

Podľa britskej BBC len v posledných dňoch preplávalo Stredozemné more a skončilo v Taliansku 10-tisíc ilegálnych utečencov. V minulom roku po mori do Európy priplávalo rekordných 170-tisíc ľudí. Všetci pre biedu a konflikty opustili svoje rodné miesta v Afrike alebo na Blízkom východe. Musia však najprv prekonať asi 500 kilometrov po mori. Prevádzači pritom používajú nevhodné plavidlá, ktoré v honbe za ziskom sú preťažené a bez potrebných zásob vody, jedla, záchranných viest a člnov.

EÚ sa namiesto skutočného riešenia problému pokúša situáciu riešiť každoročnou finančnou pomocou talianskej vláde vo výške 2,8 milióna eur v rámci operácie Triton. Je to však veľmi málo a podstatu problému to nerieši. Navyše z 28 členských krajín iba 22 štátov prispieva finančne na záchranu ilegálnych migrantov. Napríklad Británia to odmieta s tým, že ide o krok, ktorý len zvyšuje počet presídlencov, teda aspoň podľa tamojších politikov. Podľa štvrtkového vyhlásenia Paola Dzhentiloniho, šéfa talianskej diplomacie citovaného portálom BaltInfo, Taliansko doteraz nedostalo adekvátnu odpoveď z EÚ.

Ako informovala agentúra OSN pre utečencov ,v roku 2014 zahynulo 3 500 ľudí vo vodách Stredozemného mora v snahe dostať sa do Európy.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #kresťania #moslimovia #migranti