Pustia vlkov do Berlína?

Nebude to spanilá jazda. Ruských motorkárov, ktorí chcú víťazstvo nad nacistickým Nemeckom osláviť triumfálnym prejazdom Berlína, na vyše päťtisíc kilometrov dlhej trase nečakajú slávobrány.

18.04.2015 11:56
Vladimir Putin, Noční vlci Foto: ,
S vodcom Nočných vlkov Alexandrom Zaldostanovom, známym pod prezývkou Chirurg (vľavo), si ruský prezident Vladimir Putin zajazdil na Kryme dva roky predtým, ako rozhodol o anexii polostrova.
debata (469)

Poľská premiérka i šéf českej diplomacie ich akciu označili za „politickú provokáciu“. V Poľsku sa na sociálnych sieťach organizujú aktivisti, pripravení zablokovať konvoju cestu. A nemecké bezpečnostné zdroje vylučujú, že by kolónu vpustili do srdca nemeckej metropoly.

„Títo ľudia v kolóne určite centrom mesta neprejdú,“ povedal pre rádio Svoboda hovorca berlínskej radnice. „V prístupe k pamätníku im však individuálne nik brániť nebude,“ dodal.

Vodca motorkárskeho klubu Noční vlci Alexandr Zaldostanov, známy pod prezývkou Chirurg, sa odradiť nedá. Jazda nazvaná Na Berlín! sa podľa neho uskutoční presne podľa plánu. Niekoľko desiatok účastníkov vyštartuje podľa neho presne o dva týždne z Moskvy a po trase Minsk – Vroclav – Ostrava – Brno – Bratislava – Viedeň – Mníchov – Praha – Torgau – Karlshorst 9. mája dorazia do Berlína, kde si uctia pamiatku padlých vojakov Červenej armády pri ich pamätníku v Treptovskom par­ku.

„Ja osobne som neplánoval ísť,“ oznámil Zaldostanov na sociálnych sieťach s tým, že počas osláv Dňa víťazstva mal dohodnutý iný program v Rusku. „Keď sa však začali tlaky a ukázalo sa, že jazda môže byť nebezpečná, pochopil som, že všetko hodím za hlavu a pôjdem,“ dodal.

Či Zaldostanov a jeho druhovia dôjdu až do cieľa, nie je vôbec isté. Rovnakú trasu už síce bez prekážok i rozruchu prešli pred dvoma rokmi; odvtedy sa však veľa vecí zmenilo. Chirurg, 52-ročný rodák z Ukrajiny, sa so svojimi Nočnými vlkmi aktívne zapojili do zabratia Krymu a angažujú sa aj na strane separatistov v Donbase. V Rusku spolupredsedá hnutiu Antimajdan, ktoré je považované za údernú päsť proti odporcom Kremľa. Spojené štáty a Kanada Zaldostanova a jeho klub zaradili na sankčný zoznam. Európska únia zatiaľ nie, čo znamená, že cesta do Berlína je pre neho teoreticky otvorená. Pravda, za predpokladu, že účastníci jazdy majú platné schengenské víza.

Varšava tvrdí, že Zaldostanov zatiaľ víza nemá. Ostatní účastníci zamýšľanej jazdy ich však individuálne mohli získať, či už z Poľska, alebo z inej krajiny nachádzajúcej sa na trase. Podľa premiérky Ewy Kopaczovej poľská pohraničná stráž ešte môže motorkárom na hranici s Bieloruskom odoprieť vstup do krajiny, ak zváži, že predstavujú bezpečnostné riziko. Zaldostanov akékoľvek obavy označuje za bezpredmetné. Účastníci jazdy sú podľa neho pripravení dodržiavať zákony hostiteľskej krajiny, na provokácie však odpovedia rovnakou mincou. „Každá akcia vyvolá našu reakciu,“ vyhlásil s tým, že ak sa niekto pokúsi prejazd Poľskom zablokovať, „budú to zrejme potomkovia policajtov kolaborujúcich s nacistami a dozorcov zo židovských get“.

Ruská liberálna opozícia označuje Nočných vlkov za gang radikálnych nacionalistov a násilníkov vyznávajúcich agresívne formy pravoslávnej viery. Motorkári sa však tešia sympatiám šéfa Kremľa. Vladimir Putin sa v sídle klubu objavil prvý raz v roku 2009, odvtedy ich v sedle Harley-Davidsona niekoľkokrát sprevádzal pri ich výjazdoch. Pred troma rokmi Putin navštívil ich tábor v Sevastopoli na Kryme. Kvôli motorkárom vtedy štyri hodiny nechal čakať vtedajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, s ktorým mal dohodnuté stretnutie.

Po anexii Krymu Putin vyznamenal viacerých členov klubu, ktorí na polostrove pomáhali s obliehaním ukrajinských vojenských posádok a pacifikovaním prokyjevských aktivistov. Samotnému Zaldostanovovi šéf Kremľa udelil Rad cti za „vlasteneckú výchovu mládeže“.

© Autorské práva vyhradené

469 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Noční vlci