Putin odmietol priamo odpovedať, či uzná povstalecké republiky v Donbase

Ruský prezident Vladimir Putin sa v televíznej diskusii vyhol priamej odpovedi na otázky, či Rusko uzná nezávislosť "ľudových republík" v Donbase. Povedal, že ak takáto situácia vznikne, bude na ňu Moskva reagovať "v nadväznosti na aktuálny stav vecí v danom okamihu".

18.04.2015 14:12
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (375)

Separatistické republiky v Doneckej a Luhanskej oblasti od májového referenda o nezávislosti naliehavo žiadajú Rusko, aby ich samostatnosť uznalo. Kremeľ dal najavo, že hlasovanie, v ktorom sa za nezávislosť vyslovila veľká väčšina obyvateľov, bude rešpektovať. Zdržal sa však zatiaľ ich uznania a nereagoval ani na výzvy na prijatie povstaleckých zón do Ruskej federácie.

Povstalci žiadajú, aby Moskva v ich prípade postupovala rovnako, ako s ukrajinským Krymom. Ten po marcovej okupácii neskôr Rusko anektovalo a označilo ho za historickú súčasť Ruskej federácie.

V televíznej diskusii sa Putin ohľadom uznania „ľudových republík“ vyjadril zahmlene. „Budeme problém posudzovať podľa reálií, ktoré v živote vznikajú,“ povedal moderátorovi. Otázku uznania či neuznania tzv. Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky bude vraj Moskva posudzovať v nadväznosti na situáciu v danom okamihu.

O povstaleckých oblastiach odmietol Putin diskutovať

Ďalej ruský prezident postavenie povstaleckých oblastí odmietol komentovať. „Nechcel by som o tejto otázke hovoriť, pretože keď poviem čokoľvek, všetko môže byť kontraproduktívne,“ povedal šéf Kremľu. Putin sa vyjadril aj k svojím osobným vzťahom s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, s ktorým sa vlani i tento rok v prítomnosti vrcholných predstaviteľov Nemecka a Francúzska niekoľkokrát rokoval. Obaja štátnici si podľa Putina „občas“ tykajú, čo ruský prezident považuje za prirodzené. „Pri oficiálnych stretnutiach si však vykáme,“ poznamenal Putin.

Nedávnemu hodnoteniu amerického časopisu Time, ktorého čitatelia ruského prezidenta označili za najvplyvnejšieho politika na svet, Putin neprikladá veľký význam. Rusko vraj nechce podliehať cudzím vplyvom a presadzuje vlastnú nezávislú politiku, čo umožňuje jeho vodcovi dostávať sa do čela podobných rebríčkov.

„Rusko je v tomto zmysle dosť spoľahlivý partner, pretože netancujeme podľa toho, ako iní pískajú,“ vyhlásil Putin.

S budúcim prezidentom USA, ktorý vzíde z volieb budúci rok, je Putin pripravený spolupracovať. „Máme v mnohých ohľadoch rozpory. Je ale niečo, čo nás spája, najmä záujem nešírenia zbraní hromadného ničenia, boj s medzinárodným zločinom, terorizmom a biedou, a tiež snaha budovať demokratickú a vyváženú svetovú ekonomiku,“ povedal Putin.

375 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina