Fínske voľby môže vyhrať boháč

Juha Sipilä pravdepodobne dostane narodeninový dar v predstihu. Fín, ktorý o týždeň oslávi 54 rokov, sa túto nedeľu zrejme stane víťazom parlamentných volieb. Strana Fínsky stred, ktorú vedie od mája 2012, je považovaná za favorita medzi voličmi.

19.04.2015 05:00
Finland Elections Foto: ,
Juha Sipilä sa fotí so svojimi obdivovateľkami v centre Helsínk. Líder opozičnej strany Fínsky stred má šancu zvíťaziť v parlamentných voľbách.
debata (24)

Nádejný budúci premiér Sipilä býval šikovný podnikateľ a podobný úspech by chcel dosiahnuť na čele vlády. Pred dvoma desaťročiami sa stal hlavným vlastníkom firmy zaoberajúcej sa informačnými technológiami. Keď ju v roku 1996 predal americkým investorom, zarobil milióny eur.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Fínsky stred by mohol získať približne štvrtinu hlasov, čo by malo stačiť na obsadenie prvého miesta. Cesta Sipiläho na vrchol moci je však poznačená rodinnou tragédiou. Otcovi piatich detí pred dvoma mesiacmi zomrel 20-ročný syn. Príčinou úmrtia boli komplikácie po chirurgickom zákroku. Sipilä preto načas prerušil predvolebnú kampaň.

Po návrate do politického zápasu zostal verný témam, o ktoré sa zaujíma veľa voličov. Patrí sem najmä obnova hospodárskeho rastu krajiny. Fínsko bývalo ešte pred niekoľkými rokmi príkladným členom eurozóny. Nepodarilo sa mu však prispôsobiť sa rýchlo meniacej ekonomickej klíme a čelí tak veľkej kríze.

Dramatický pokles zaznamenali dva piliere fínskeho hospodárstva – papierenský a technologický priemysel na čele s niekdajším gigantom, firmou Nokia. Ďalšie problémy spôsobil pád rubľa v susednom Rusku, kam mieri veľká časť fínskeho exportu.

Údaje o fínskej nezamestnanosti sú taktiež pochmúrne. Keďže po dvoch rokoch recesie hospodárstvo vlani stagnovalo, prejavilo sa to aj na počte ľudí, ktorí sú bez vlastného zdroja obživy. Bez práce je 9,2 percenta obyvateľov, čo je vo Fínsku najhorší ukazovateľ od roku 2003. Strana, ktorú Sipilä vedie, sľubuje, že počas nasledujúcich 10 rokov vytvorí 200-tisíc pracovných miest. Ekonómovia však upozorňujú, že je to plán, ktorý sa ťažko podarí uskutočniť.

Najnovší prieskum prisudzuje Fínskemu stredu zisk 24 percent hlasov. Hlavné politické strany dosluhujúcej vládnej zostavy, ktorými sú Národná koaličná strana a Sociálnodemokra­tická strana, by malo podporiť 15 až 17 percent voličov. Podobne je na tom euroskeptická Strana Fínov, ktorá vystupuje proti prisťahovalectvu napriek tomu, že krajina tisícich jazier nemá problémy s imigráciou.

Sipilä ako očakávaný víťaz bude musieť hľadať cestu k vytvoreniu vládnej koalície. Hovorieva, že by bol ochotný spolupracovať s ktoroukoľvek stranou. V kampani zvykol poukazovať na svoje schopnosti z úspešného podnikania, ktoré chce uplatniť pri sérii hospodárskych reforiem. Sipilä plánuje nepopulárne opatrenia, ale verí, že väčšina Fínov to pochopí. „Myslím si, že sme pripravení na ťažké časy,“ poznamenal, keď spomenul zámer zmraziť mzdy a obmedziť sociálne výdavky po dohode s vplyvnými odborármi. „Situácia vo Fínsku je taká zlá, že toto je jediná cesta,“ upozornil Sipilä.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Fínsko #Juha Sipilä