Rusko si musí prisvojiť Arktídu, vyhlásil viceprezident Rogozin

Rusko sa musí navždy usadiť v Arktíde a prisvojiť si ju, prinajmenšom aspoň tú časť, ktorá mu patrí. Vyhlásil to pri otváraní novej ruskej polárnej stanice Severný pól 2015 viceprezident Dmitrij Rogozin, zodpovedný v ruskej vláde za zbrojný program.

19.04.2015 08:11
Rusko, Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin Foto: ,
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin
debata (617)

Prezident Vladimir Putin a ruská vláda podľa neho venujú prvoradú pozornosť tomuto regiónu, v ktorom chce Moskva upevniť svoje pozície.

Rusko má s Arktídou veľké plány, najmä v súvislosti s bohatými zásobami nerastných surovín a novými dopravnými možnosťami, ktoré otvára rýchle roztápanie polárnych ľadovcov. Moskva síce zdôrazňuje, že má v severskom regióne záujem na mierovej spolupráci so susednými krajinami, intenzívne ale v polárnych oblastiach buduje nové vojenské základne, armádne letisko a dopravnú infraštruktúru.

Rogozin so svojím tímom demonštratívne pristál vrtuľníkom na kryhe neďaleko severného pólu a na najsevernejší bod planéty prišiel peši. Na póle upevnil vlajku ruských námroných síl a prápor Ruskej federácie. „V Arktíde je mnoho problémov, ktoré sa desaťročia neriešili. Teraz už musíme do Arktídy prísť navždy a prisvojiť si ju, prinajmenšom tú časť, ktorá je v zóne našej zodpovednosti,“ vyhlásil vicepremiér.

O Arktídu, najmä o jej predpokladané zásoby surovín, majú záujem aj ďalšie severské štáty, najmä USA, Kanada a Dánsko. Medzi štátmi sa tiež vedie spor o tzv. Lomonosovov chrbát, podmorskú oblasť so zásobami surovín, na ktorú si robia územné nároky všetky štyri arktické krajiny.

617 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #Rusko #Dmitrij Rogozin