Tragédia na Stredozemnom mori: Potopila sa loď s migrantmi, 700 obetí

Obrovská tragédia na Stredozemnom mori. Loď s utečencami, ktorí mali namierené z Líbye do Talianska stroskotala. Vyše 700 ľudí neprežilo, zachrániť sa podarilo len 28 ľudí z celej posádky.

19.04.2015 09:46 , aktualizované: 11:33
debata (58)

Plavidlo, ktoré sa dostalo do problémov, spozorovala v noci posádka obchodnej lode a zavolala záchranárov. Tých, čo prežili, i telá obetí prevážajú záchranári do Catanie na Sicílii, informuje taliansky denník Corriere della Sera.

„Obávame sa, že ide o tragédiu skutočne obrovských rozmerov,“ povedala Carlotta Samiová, hovorkyňa úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Aj maltský premiér Joseph Muscat vyslovil obavu, že o život prišlo obrovské množstvo ľudí. Plavidlo sa vraj prevrátilo kvôli tomu, že sa migranti zhromaždili na jednej strane paluby v okamihu, keď sa k nim blížila obchodná loď. Jej posádka potom privolala záchranárov.

Podobný scenár sa neustále opakuje

Podľa novinára denníka Times of Malta Marka Micallefa sa scenár, keď sa loď prevráti vo chvíli, keď je nablízku záchrana, opakuje. „Je to súčasť celého problému. Obchodné lode, ktoré sú zle vybavené na záchranné akcie, majú robiť veci, na aké nie sú určené,“ povedal Micallef.

Na rozsiahlej záchranárskej operácii sa podieľa talianske a maltské námorníctvo, celkom ide o 27 lodí a tri vrtuľníky. Hovorca talianskej pobrežnej hliadky uviedol, že záchranári sa stále snažia nájsť tých, čo mohli prežiť, ale „čoskoro pôjde len o hľadanie tiel obetí“.

Ak sa počet obetí nehody potvrdí, pôjde o jedno z najhorších nešťastí s obeťami z radov utečencov v Stredomorí za niekoľko posledných desaťročí. Počet ľudí, ktorí od začiatku tohto roka zahynuli počas riskantnej cesty do Európy, po tomto dni zrejme stúpne na vyše 1 500.

Európe sa migračná politika vymyká z rúk

Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks na Twitteri uviedol, že ho nová tragédia hlboko zarmútila a že Európa musí naliehavo zmeniť azylovú a migračnú politiku, aby obstála vo svojom záväzku zachraňovať životy.

Masovému prílivu migrantov čelí najmä Taliansko, počas uplynulého týždňa k jeho brehom priplávalo 11-tisíc ľudí. Minulý rok to bolo rekordných 170-tisíc ľudí. Pápež František v sobotu vyzval európske krajiny, aby Taliansku viac pomáhali v zvládaní náporu utečencov, ktorí riskujú životy v snahe dostať sa do Európy zo severoafrických brehov.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Lampedusa #migranti