Verejnosť má po piatich rokoch možnosť vidieť slávne turínske plátno

Slávne turínske plátno, do ktorého podľa tradície zahalili po ukrižovaní telo Ježiša Krista, po piatich rokov znovu vystavili pre verejnosť v turínskej katedrále.

19.04.2015 15:46
debata (3)
V Turíne po piatich rokoch vystavili pre... Foto: Reuters, GIORGIO PEROTTINO
Turínske plátno V Turíne po piatich rokoch vystavili pre verejnosť jednu z najväčších kresťanských relikvií, slávne turínske plátno. Kresťania veria, že do neho zahalili telo Ježiša Krista po ukrižovaní.

Kresťania veria, že na záhadnej látke je odtlačok Kristovho tela a krv z rán, ktoré utrpel pri bičovaní, mučení a ukrižovaní. O jeho autenticite doteraz panujú spory.

Rubáš s rozmermi meter krát štyri metre, označovaný za jednu h hlavných kresťanských relikvií, bude môcť verejnosť vidieť v Turíne do 24. júna. Pred piatimi rokmi si ho prišlo prezrieť viac ako milión ľudí. Sprístupnenie plátna v nedeľu sprevádzala slávnostná omša, na ktorej sa zúčastnil turínsky arcibiskup Cesare Nosiglia. Medzi návštevníkmi nebude chýbať ani pápež František, ktorý má do Turína prísť 21. júna.

V severotalianskom meste je relikvia uchovávaná od roku 1578. Vedci uhlíkovou metódou už v roku 1988 zistili, že plátno zrejme pochádza zo stredoveku, z 13. alebo 14. storočia. Niektorí však namietajú, že datovanie môže byť skreslené znečistením a požadujú analýzu väčšej vzorky. To však Vatikán odmieta.

Testy tiež nevysvetlili, ako sa na plátno dostal odtlačok muža s ranami podobnými tým, ktoré podľa Biblie utrpel Kristus. Na konci roku 2009 vatikánska vedkyňa na základe skúmania nápisu na plátne oznámila, že plátno sa použila na zakrytie Ježišovho tela.

Podľa arcibiskupa Nosigliu je záujem o turínske plátno mimoriadny a do Talianska prichádzajú aj mnohí pútnici, ktorí relikviu už videli. Plátno vystavili aj na Bielu sobotu v roku 2013, keď mala príležitosť natočiť ho talianska televízia. Pre verejnosť bol rubáš naposledy vystavený v roku 2010.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Turín #turínsko plátno #Ježiš Kristus #relikvia