Voľby vo Fínsku vyhrala opozičná strana milionára Sipiläho

V parlamentných voľbách vo Fínsku zvíťazila sociálne-liberálna strana Fínsky stred, ktorú vedie podnikateľ a milionár Juha Sipilä.

20.04.2015 07:23
Juha Sipilä Foto: ,
Líder víťaznej strany Juha Sipilä.
debata (12)

Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov bude mať 49 kresiel v 200-člennom parlamente. Na druhom mieste skončila populistická a euroskeptická Strana Fínov, ktorá získala 38 mandátov. Vládna Strana národnej koalície, na čele ktorej stojí stredopravicový premiér Alexander Stubb, skončila až tretia s 37 mandátmi. Stubb už priznal porážku a uznal Sipiläho víťazstvo. Ten bude s najväčšou pravdepodobnosťou nútený vstúpiť do koalície s antiimigračnou Stranou Fínov, ktorá je napríklad proti poskytovaniu ďalších úverov zadlženému Grécku.

Hlavnou témou kampane bola zhoršujúca sa ekonomika Fínska, pričom Sipilä chce zmraziť platy a znížiť výdavky krajiny. Dominovala aj otázka vzťahov s Ruskom a NATO. Sipilä presadzuje vojenskú neutralitu a súčasný premiér Stubb je naopak zástancom vstupu do NATO. Helsinki v roku 1995 vstúpili do Európskej únie a v roku 1999 do eurozóny, avšak stále nie sú členom Severoatlantickej aliancie.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Fínsko #Juha Sipilä