Juh Japonska a Taiwan zasiahli silné zemetrasenia

Na juhu Japonska v blízkosti ostrova Okinawa v pondelok udrelo zemetrasenie o sile 6,8 stupňa Richterovej škály a tamojšie úrady po otrasoch vydali varovanie pred jeden meter vysokou vlnou cunami.

20.04.2015 07:46
debata

To ale vzápätí odvolali. Rovnako silné zemetrasenie namerali seizmológovia aj na východe Taiwanu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS. Japonská meteorologická agentúra vydala varovanie pred vlnou cunami, ktoré sa týkalo ostrovov Mijakodžima a Jaejama. Na ostrov Okinawa, ktorý je obľúbeným cieľom turistov a kde sa nachádzajú americké vojenské základne, sa varovanie nevzťahovalo.

Varovanie bolo v platnosti len niečo vyše hodiny, potom bolo zrušené. Podľa hovorcu japonskej vlády otrasy žiadne väčšie škody nespôsobili.

Taiwanské úrady varovanie pred cunami nevydali, podľa agentúry Reuters ale bolo otrasy cítiť aj v metropole Tchaj-pej. Zemetrasenie malo podľa miestnych seizmológov ohnisko vo vzdialenosti 75 kilometrov od pobrežia v hĺbke 17 kilometrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #zemetrasenie #cunami #Taiwan