V Stredomorí sa potápajú ďalšie lode s utečencami, v ohrození je 450 ľudí

Na Stredozemnom mori pribúdajú lode, ktoré prevážajú utečencov a ktoré sa ocitli v problémoch, začali sa potápať či priamo stroskotali. Po nedeľňajšom nešťastí, kedy zahynulo zrejme vyše 900 ľudí, sa dostali v pondelok do problémov ďalšie lode.

20.04.2015 13:30 , aktualizované: 16:42
Taliansko, migranti Foto: ,
Talianski záchranári priviedli 28 ľudí, ktorí v nedeľu prežili obrovskú tragédiu na Stredozemnom mori, na Sicíliu. Podľa svedkov bolo na palube rybárskej lode až 950 utečencov.
debata (41)

Pondelňajšia bilancia je zatiaľ 20 mŕtvych z radov utečencov, ich počet sa však môže výrazne zvýšiť vzhľadom na to, že na ohrozených lodiach, ktoré vyslali núdzový signál, cestuje spolu až 450 nelegálnych utečencov.

Loď talianskej pobrežnej stráže doviezla v pondelok na Maltu telá 24 utečencov, ktorí zahynuli v nedeľu pri stroskotaní rybárskej lode, ktorá prevážala utečencov z Líbye. Talianska loď Gregoretti telá obetí tragédie skoro ráno odovzdala maltským úradom a pokračovala v ceste na Sicíliu s 28 ľuďmi, ktorí nešťastie prežili. Obete budú pochované na Malte. Podľa jedného z tých, čo tragédiu prežili, cestovalo na lodi až 950 ľudí, z toho asi 50 detí a 200 žien. Na rozsiahlej záchrannej akcii sa aj naďalej podieľa niekoľko plavidiel. Do akcie sú nasadené aj vrtuľníky.

Renzi potvrdil, že reagujú na ďalšie núdzové volania

V tejto oblasti sa v pondelok ocitli v núdzi ďalšie tri lode. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) oznámila, že zaregistrovala núdzové volania z medzinárodných vôd v Stredozemnom mori. Volajúci údajne uviedol, že na lodi je až 300 osôb a plavidlo sa potápa. Aj taliansky premiér Matteo Renzi potvrdil, že reagujú na núdzové volania dvoch lodí s utečencami, na ktorých by mohlo byť spolu až 450 osôb. Utečencov sa snaží zachrániť talianske a maltské námorníctvo.

Obete nedeľňajšej tragédie na Stredozemnom mori... Foto: Reuters, DARRIN ZAMMIT LUPI
Taliansko, utečenci, migranti Obete nedeľňajšej tragédie na Stredozemnom mori pochovajú na Malte.

Talianska polícia oznámila, že sa jej podarilo rozbiť obrovskú sieť pašerákov ľudí, ktorí organizovali cesty migrantov z Afriky do Európy. Zadržali niekoľko osôb, medzi nimi aj Ermiasa Ghermayho a Medhana Yehdego Redaea, ktorí sú považovaní za „najvýznamnejších pašerákov osôb operujúcich na tzv. líbyjskej trase,“ uviedla talianska agentúra ANSA.

Zločinecká organizácia operovala v oblasti Palerma, Agrigenta a Katánie a spolupracovala so skupinami pôsobiacimi v Afrike a najmä na jej severe. Údajne sa im do Talianska podarilo prepašovať tisícky ľudí. (Viac v článku Taliani rozbili pašerácku sieť, organizovali úteky Afričanov do Európy)

Migranti stroskotali aj pri Rhodose

Neďaleko východného pobrežia gréckeho ostrova Rhodos stroskotala loď s utečencami, ktorá vyplývala z Turecka. Ako oznámila grécka pobrežná stráž, našli zatiaľ telá troch obetí. Asi 90 ľudí z posádky zachránili, tridsiati z nich skončili v nemocnici.

Podľa niektorých správ sa na lodi nachádzalo až dvesto utečencov, počet obetí by sa tak mohol ešte zvýšiť, uviedla talianska agentúra ANSA.

Drevená lod údajne narazila na skaly a prelomila sa. Nájdenými obeťami boli muž, žena a dieťa. V oblasti aj naďalej pátrajú potápači a vrtuľníky po ľuďoch, ktorí mohli nešťastie prežiť, hľadajú aj telá obetí. Národnosť utečencov nezverejnili.

Keď plavidlo narazilo na skaly neďaleko pláže Zephyros, ľudia na palube vraj nečakali na možnú pomoc, ale začali skákať do vody. Grécka televízia priniesla zábery kusov rozlomenej lode, ktoré plávajú na hladine mora a ktorých sa utečenci držia a snažia sa doplávať k brehu. Stovky miestnych obyvateľov a turistov všetko sledovali z brehu a boli v šoku.

K nešťastiu došlo len necelé dva dni po tom, čo zrejme vyše 900 ľudí zahynulo pri stroskotaní lode s utečencami pri líbyjských brehoch. Táto je považovaná za jedno z najväčších nešťastí tohto druhu v oblasti Stredomoria.

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová v nedeľu vyhlásila, že Európska únia musí bezodkladne riešiť situáciu, že pri jej brehoch v mori umierajú tisícky utečencov. Taliansky premiér Matteo Renzi v nedeľu požiadal o zvolanie mimoriadneho summitu EÚ, ktorý by sa budúci týždeň zaoberal krízou v Stredomorí. (Viac v článku Európa reaguje na smrť migrantov. Na palube nás bolo 950, tvrdí očitý svedok)

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Stredozemné more #migranti