Kim Čong-un je hrdina. Zdolal najvyššiu horu v obleku a kožených topánkach

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa nechal zrejme inšpirovať svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom a chváli sa svojimi športovými a hrdinskými činmi. Kým Putin sa objavil na záberoch, ako do polovice tela nahý jazdí na koni, venuje sa potápaniu či pilotuje lietadlo, Kim vraj zdolal najvyššiu horu KĽDR Pektu. A to v elegantnom kabáte a s koženými spoločenskými topánkami na nohách.

20.04.2015 19:00
Kim Čong-un, Pektu Foto: ,
Severokórejské médiá priniesli fotografiu vodcu Kim Čong-una na vrchole posvätnej hory Pektu. Náročnú trasu "zvládol v spoločenskom oblečení".
debata (125)

Na fotografiách je obézny Kim Čong-un zachytený, ako stojí s úsmevom na zasneženom horskom vrchole, kým v mrakoch za ním presvitá slnko. Pre výstup si Kim nezvolil športové oblečenie z moderných materiálov, ktoré by ho ochránili pred mrazom a vlhkom, ale vsadil skôr na spoločenskú eleganciu. Na sebe mal dlhý čierny zimný kabát, oblekové nohavice a kožené špicaté čierne topánky.

Posvätná severokórejská hora Pektu sa týči 2 750 metrov nad morom a podľa legendy vládnucich komunistov sa na nej narodil otec súčasného vodcu a bývalá hlava štátu Kim Čong-il. Túto verziu však vyvracajú mnohí historici, podľa ktorých Kim Čong-il prišiel v skutočnosti na svet v Rusku.

Podľa správ severokórejských médií Kim Čong-un na posvätnú horu vyšiel v sobotu dopoludnia spoločne so stovkami bojových pilotov a činiteľov vládnucej Strany práce.

Kim Čong-un sa rád chváli svojimi športovými a... Foto: Reuters, KCNA
Kim Čong-un, Pektu Kim Čong-un sa rád chváli svojimi športovými a hrdinskými činmi.

Cieľom Kimovej návštevy v regióne bolo vraj stretnutie s pilotmi Kórejskej ľudovej armády, ktorí dokončili cestu po miestach, na ktorých sa odohrali vojnové bitky.

Turistiku prirovnal k vzrušeniu z jadrovej zbrane

„Zdolanie hory Pektu dodáva cennú duševnú vzpruhu, oveľa silnejšiu ako akýkoľvek druh jadrovej zbrane,“ povedal Kim podľa denníka Rodong sinmun vojakom.

Vrchol vulkanickej hory Pektu sa nachádza na hraniciach Severnej Kórey s Čínou a v kórejskom folklóre je považovaný za posvätné miesto. Je tiež súčasťou propagandy, ktorá oslavuje Kimovu rodinu.

Budovanie kultu osobnosti, ktoré sa rozšírilo za Kim Čong-unovho otca, naberá v poslednej dobe opäť na sile. Nedávno v KĽDR vydali nové školské osnovy, v ktorých sa tvrdí, že súčasný vodca vedel už v troch rokoch šoférovať auto. Mladý Kim sa tiež rád zviditeľňuje pri návštevách rôznych armádnych základní, tovární a ďalších významných inštitúciách. Táto kampaň má podľa analytikov Kima ukázať občanom ako energického človeka.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un