Utečenci zomierajú. EÚ sa zobudila a bude rokovať

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal mimoriadny summit EÚ v reakcii na víkendovú smrť stoviek migrantov vo vodách Stredozemného mora. Spolu s ďalšími lídrami EÚ sa chce Tusk dohodnúť na nasledovnom spoločnom postupe. Summit sa bude konať vo štvrtok v Bruseli.

20.04.2015 20:18 , aktualizované: 21.04.2015 08:03
debata (32)

Tragická situácia s utečencami vyvolala napokon aj zvolanie mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa má podľa predsedu Európskej rady Donalda Tuska konať v najbližší štvrtok.

„Nemôžeme akceptovať, že stovky ľudí umierajú v snahe dostať sa cez more do EÚ,“ vyhlásil Tusk v krátkom vyhlásení. Zároveň upozornil, že od štvrtkového rokovania nečaká žiadne rýchle riešenia koreňov migrácie, pretože „ak by existovali, tak by sme ich už dávno využívali“. Zatiaľ sa však potápajú ďalšie lode s utečencami a aj v pondelok viaceré ich posádky volali o pomoc. Ako napríklad v prípade tureckej drevenej lode, ktorá v pondelok stroskotala neďaleko východného pobrežia gréckeho ostrova Rodos. Z Turecka do „vysnívanej“ Európy viezla asi 200 zúfalcov z Iraku, Sýrie, ale aj ďalších krajín Stredného východu. V ohrození života boli v pondelok aj ilegálni migranti na ďalších dvoch plavidlách.

Smutné prvenstvo utopených utečencov držia migranti utekajúci cez „líbyjskú bránu“ na starý kontinent. Zo soboty na nedeľu ich podľa predbežného vyšetrovania iba z jedného stroskotaného plavidla zahynulo asi sedemsto. Najnovšie sa spomína dokonca až 900 utopených za jediný deň. „Musíme prijať opatrenia, najmä v štyroch oblastiach,“ cituje BBC z vyhlásenia francúzskeho štátneho tajomníka pre európske záležitosti Harlema Désira pred pondelkovým rokovaním ministrov zahraničia a šéfov rezortu vnútra členských krajín únie. Podľa Désira ide hlavne o posilnenie hraničných kontrol.

„Musíme bojovať predovšetkým proti mafii, ktorá organizuje migráciu ľudí. Potrebná je spoločná politika v oblasti migrácie a azylu na európskej úrovni,“ vyhlásil v Luxemburgu Désira. Ako zdôraznil, existuje naliehavá potreba konať z humanitárneho hľadiska proti gangom, mafii, teroristom, ktorí ohrozujú životy tisícov ľudí.

Aj podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku tragédia v Stredozemnom mori nemôže nikoho nechať ľahostajným. „V snahe predísť jej ďalšej eskalácii sa Európska únia musí usilovať o stabilizáciu krajín, odkiaľ pochádzajú utečenci,“ citujú agentúry Sobotku po pondelkovom rokovaní českej a poľskej vlády v Prahe. Napriek tomu však premiér zatiaľ iba konštatoval, že „Česko je pripravené navýšiť pomoc utečencom“.

Narastajúcu vlnu migrácie z Afriky odštartovali udalosti spojené s tzv. arabskou jarou na severe kontinentu, ktorá napokon zmietla nielen režim plukovníka Muammara Kaddáfího, ale vyrazila aj „líbyjskú bránu“ do Európy, ktorú Kaddáfí starostlivo zamkol na niekoľko zámok. Ako pripomínajú viacerí pozorovatelia, plukovník mal v tomto smere plnú podporu politikov na starom kontinente. Hlavne vtedajšieho premiéra Silvia Berlusconiho, s ktorým mal dohodu o tom, že „cez more nepustí žiadneho ilegálneho migranta“. Ibaže autoritatívneho líbyjského lídra v roku 2011 zavraždili príslušníci dodnes medzi sebou bojujúcich kmeňov a Európa má odvtedy poriadny problém. Napriek tomu to niektorým tzv. odborníkom nebráni tvrdiť, že v Líbyi „všetko napokon pozitívne zmenil zásah Západu pod vedením NATO“. Pritom ihneď po zavraždení Kaddáfího jeho pragmatický spojenec Berlusconi videl situáciu bližšie a jasnejšie ako piloti aliancie z lietadiel bombardujúcich strategické ciele plukovníkovho režimu. Boli to napokon francúzski piloti, ktorí hliadkujúc v „bezletovej zóne“ zaznamenali kolónu Kaddáfího vozidiel a útočníkov nasmerovali k hľadanému cieľu.

Ilegálni migranti z Afriky a Blízkeho a Stredného východu dodnes začínajú dobrodružnú a nebezpečnú cestu do Európy z Líbye, kde od pádu Kaddáfího vládne chaos. Využívajú ho hlavne pašeráci ľudí. Ich obete vyhnali z domovov na Blízkom a Strednom východe či zo subsaharskej Afriky chudoba, vojny a neistota.

V súvislosti s očakávanými tvrdými protiopatreniami Európy, nielen proti pašeráckym gangom, ale v konečnom dôsledku proti samotným utečencom, si turecké noviny Yeni Safak položili otázku: „Kde je toľko vychvaľované vzdelanie, humanizmus, ľudské práva, myšlienka pluralizmu v Európe?“

Výsledok ilegálnej migrácie

Len minulý víkend zachránil pred smrťou 5 629 ilegálnych migrantov. V minulom roku sa do Európy iba z Afriky prepravilo 260-tisíc migrantov. Väčšinou z Eritrey, Somálska a Líbye. Za rovnaké obdobie zahynulo pri pokuse prekonať Stredozemné more 34¤072 utečencov. Pričom o rok skôr, teda v roku 2013, to bolo „len“ 700. ZDROJ: MEDZINÁRODNÁ ORGANIZÁCIA PRE MIGRÁCIU (IOM)

Dianie súvisiace s ilegálnymi migrantmi

  • Neďaleko východného pobrežia gréckeho ostrova Rodos stroskotala v pondelok loď vezúca utečencov, ktorá vyplávala z Turecka. Podľa gréckych médií zahynuli pri nešťastí desiatky ľudí. Podľa niektorých zdrojov bolo na lodi až 200 utečencov. Drevené plavidlo narazilo na skaly a rozlomilo sa.
  • Loď talianskej pobrežnej stráže doviezla v pondelok na Maltu telá 24 utečencov, ktorí zahynuli počas víkendu po stroskotaní rybárskeho plavidla prevážajúceho ilegálnych migrantov z Líbye. Plavidlo sa prevrátilo vo chvíli, keď sa k nemu priblížila kontajnerová loď. Podľa svedkov sa utečenci nahrnuli na jednu stranu paluby a preťažená loď sa prevrátila.
  • Obrovskú sieť pašerákov ľudí sa podarilo rozbiť talianskej polícii. Organizovala cesty utečencov z Afriky do Európy. Zločinci operovali v oblasti Palerma, Agrigenta a Katánie a spolupracovali so skupinami aktívnymi v Afrike a hlavne v štátoch Maghrebu. Utečencom o. i. poskytovala logistickú pomoc, aby sa mohli dostať z provizórnych prístreškov pre imigrantov, a často aj organizovala ich cestu z Talianska do ďalších krajín, ako je napríklad Nórsko, Nemecko alebo Švédsko.

Politické reakcie

  • Federica Mogheriniová, šéfka diplomacie EÚ: „Hlavnou vecou je aktuálne vytvorenie spoločnej európskej zodpovednosti. Viem, že neexistuje jednoduché, zázračné riešenie. Lenže zodpovednosť musíme nepochybne niesť spoločne ako Európania.“
  • Joseph Muscat, minister zahraničných vecí Malty: „Organizácia Spojených národov by mala poskytnúť mandát silám, ktoré by zasiahli priamo v Líbyi, aby zabránili obchodníkom s ľuďmi v pašeráctve, prípadne aby na nich zaútočili. Je nevyhnutné zastaviť lode s imigrantmi, ktoré chcú vyplávať do Stredozemného mo­ra.“
  • Paolo Gentiloni, šéf talianskej diplomacie: „Povesť Európy sa ocitla v stávke. Hovoril som dlhé týždne, vlastne dlhé mesiace, že Európa musí urobiť viac. Nanešťastie nám teraz skutočnosť ukázala v zrkadle veľmi nepríjemnú tvár.“
  • Lubomír Zaorálek, minister zahraničných vecí Českej republiky: „Mali by sme hľadať spôsob, ako brániť tomu, aby sa ľudia vydávali na cestu loďami. Existuje možnosť zriadiť bezpečnostný kordón a záchytné miesta priamo na africkom pobreží. Základom úspechu je však zmena situácie priamo v daných štátoch, odkiaľ sa utečenci snažia dostať do Európy. Do týchto krajín treba vrátiť fungujúce inštitúcie a zabrániť masovým útekom.“
  • Frank-Walter Steinmeier, šéf nemeckej diplomacie: „Som presvedčený, že musíme urobiť dve veci. Po prvé musíme sa pokúsiť zabezpečiť v Líbyi väčšiu stabilitu. Druhým krokom je boj proti pašerákom imigrantov, čo bude možné jedine prostredníctvom medzinárodnej spolupráce.“

(čtk, reuters, čap)

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #migranti