V Nemecku sa začal súd s účtovníkom z Osvienčimu

Za veľkého záujmu médií sa začal v Nemecku proces s deväťdesiattriročným Oskarom Gröningom, ktorý pracoval v nacistickom koncentračnom tábore Osvienčim.

21.04.2015 11:57
debata (20)

Gröning, ktorý je obžalovaný z podielu na smrti 300 000 Židov, bude podľa svojho právneho zástupcu vypovedať, napísal portál zeit.de. Pokiaľ bude uznaný vinným, hrozia mu najmenej tri roky väzenia. Proces, ktorý je považovaný za jeden z posledných veľkých súdov s predstaviteľmi z čias nacistickej éry, je naplánovaný do 29. júla.

Úvodné vypočutie v severonemeckom Lüneburgu sa začalo dopoludnia s asi polhodinovým oneskorením. Gröning do rokovacej sály prišiel s pomocou chodítka, v chôdzi mu pomáhali aj jeho právnici. Gröning, ktorý bol dobrovoľníkom jednotiek SS, v Osvienčime pôsobil v období medzi májom a júlom 1944 počas takzvanej maďarskej akcie, pri ktorej nacisti do vyhladzovacieho tábora transportovali viac ako 420 000 maďarských Židov. Obžalobe čelia práve kvôli údajnému podielu na smrti 300 000 z nich.

Podľa štátneho zástupcu sa Gröning nezúčastnil priamo násilností, pracoval vraj iba na odpratávaní batožiny deportovaných väzňov. Médiá ho preto označujú za osvienčimského účtovníka. Údajne ale podľa obžaloby vedel, že väzňov označených za neschopných práce čaká smrť v plynových komorách, a svojou prácou tak podporoval systematické vyvražďovanie. Čelí preto obvineniam z dopomáhania k trestnému činu.

K žalujúcej strane sa pripojilo viac ako 60 ľudí, ide o preživších holokaustu a príbuzných obetí z Maďarska, USA či Kanady. V prípade odsúdenia hrozí Gröningovi trest odňatia slobody v dĺžke prinajmenšom troch rokov. Súd by pritom musel rozhodnúť, či zdravotný stav odsúdeného umožnuje odpykanie trestu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #Oskar Gröning