Lukašenko v stredu príde na trojdňovú návštevu Gruzínska

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v stredu príde na trojdňovú návštevu Gruzínska, počas ktorej sa stretne s najvyššími ústavnými činiteľmi krajiny - premiérom Iraklim Garibašvilim i prezidentom Giorgim Margvelašvilim.

22.04.2015 07:25
debata (4)

Súčasťou Lukašenkovho programu bude aj stretnutie s duchovným lídrom gruzínskej pravoslávnej cirkvi patriarchom Iliom II. Kritizovaný líder príde do postsovietskej krajiny aj napriek jej napätým vzťahom so susedným Ruskom, kým Bielorusko, taktiež súčasť niekdajšieho Sovietskeho zväzu, sa snaží o čo najlepšie kontakty s Moskvou.

Bielorusko patrí na rozdiel od Gruzínska medzi blízkych spojencov Moskvy a Lukašenko má so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom veľmi dobrý vzťah. K dianiu na Ukrajine a minuloročnému pričleneniu polostrova Krym k Rusku sa však vyjadril kriticky.

Lukašenko je na čele Bieloruska už viac ako 20 rokov a jeho autoritársky spôsob vlády je terčom kritiky za potlačovanie ľudských práv a slobôd, najmä slobody prejavu. Situácia v Gruzínsku je v tejto oblasti priaznivejšia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #Gruzínsko #Alexandr Lukašenko