Veterná búrka sužuje východné pobrežie Austrálie

Veterná búrka sužuje tretím dňom východné pobrežie Austrálie a úrady vyhlásili stav prírodnej katastrofy. Zatiaľ sú hlásení traja mŕtvi a traja nezvestní. Živel ničí domy a viac ako 200 000 domácností sa ocitlo bez elektrického prúdu.

22.04.2015 07:53
debata

V Sydney a ďalších mestách sa hmotné škody šplhajú do miliónov dolárov.

Austrálsky meteorologický ústav navyše varoval, že neďaleko pobrežia severne od Sydney sa formuje druhá búrka, ktorú sprevádza víchrica s rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu. „Čakajú nás ťažké hodiny, pretože tento meteorologický útvar ďalej postupuje,“ uviedol premiér štátu Nový Južný Wales Mike Baird. „Je to naďalej veľmi nebezpečné,“ dodal s tým, že stále fúka vietor, prší a vyskytujú sa bleskové povodne.

Dvaja muži a žena boli nájdení mŕtvi v meste Dungog približne 200 kilometrov severne od Sydney. Podľa miestnych médií ide o staršie osoby, ktoré uviazli vo svojich domoch, keď sa zdvihla záplavová voda. Ďalší traja ľudia sú nezvestní v blízkosti mesta Maitland, približne 165 kilometrov severne od Sydney. Sedeli v automobiloch, ktoré zmietla veľká voda.

Niekoľko medzinárodných letov do Sydney bolo odklonených na iné letiská. Prístav Newcastle, ktorý je najväčším prístavom na vývoz uhlia na svete, bol uzavretý. Nie je zatiaľ jasné, kedy sa dodávky uhlia zahraničným klientom obnovia.

Vietor dosahuje rýchlosť až 135 kilometrov za hodinu a spolu so silným dažďom v celom štáte Nový Južný Wales vyvracia stromy aj stĺpy elektrického vedenia. Boli uzavreté stovky škôl. Tri nemocnice museli prejsť na náhradné zdroje elektriny.

Zasiahnuté boli tiež dopravné siete – sú hlásené zaplavené železničné stanice aj cesty, mimo prevádzku sú semafory. Na pobreží búrka spôsobuje až 11metrové vlny. Veľa pláží, vrátane svetoznámej Bondi v Sydney, je uzavretých.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #búrka #Austrália #škody