Kapitán stroskotanej lode s utečencami bol opitý a zdrogovaný

Kapitán lode s utečencami, ktorá stroskotala v Stredozemnom mori a zomrelo vyše 800 ľudí, bol pod vplyvom alkoholu a hašiša, napísala v stredu s odvolaním sa na svedkov udalosti agentúra APA.

22.04.2015 09:53
debata (1)

Tragickú nehodu podľa všetkého prežilo len 27 utečencov; niektorí z nich vypovedali, že tuniský kapitán fajčil hašiš a bol opitý. Podľa svedkov práve preto nezvládol približovací manéver a narazil do portugalského obchodného plavidla, ktoré lodi s utečencami priplávalo po vyslaní núdzového signálu na pomoc.

Dvadsaťsedemročného kapitána stroskotaného plavidla a 25 ročného sýrskeho člena posádky zatkla talianska polícia ešte na záchrannej lodi. Obaja muži boli obvinení z napomáhania nelegálnej imigrácii, kapitán navyše čelí obvineniu z mnohonásobného zabitia z nedbanlivosti. V piatok ich čaká prvé vypočutie pred súdom. Naopak kapitán portugalskej lode, ktorá prisťahovalcom v sobotu v noci priplávala na pomoc, zatiaľ z ničoho obvinený nebol.

Podľa svedkov sa pašeráci snažili na rybársku loď vtesnať až 1200 ľudí. „Mlátili nás, aby nás dostali na loď čo najviac. Nakoniec sa nás tam vošlo asi 800. Väčšina bola zatvorená v nákladnom priestore. Po zrážke som spadol do vody, kde som čakal asi pol hodiny, kým mi niekto hodil lano,“ opísal osudové okamihy 16-ročný Somálec Saíd, ktorý sa zachránil spoločne s ďalšími tromi maloletými.

Podľa Saída sa vysídlenci odplavili z Tripolisu v sobotu, každého z nich stála zhruba 1500 dolárov. Na cestu čakali približne mesiac a dovtedy boli zatvorení na poľnohospodárskej usadlosti. „Bili nás a nedostávali sme skoro nič na jedenie. Kto ochorel, bol ponechaný svojmu osudu. Videl som umrieť veľa ľudí,“ vypovedal Saíd.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #loď #utečenci #hašiš #kapitan