Hongkonská vláda predstavila kontroverzný plán volieb

Hongkonská vláda predostrela poslancom v stredu po prvýkrát dlho očakávaný plán volieb budúceho šéfa samosprávy, ktorý však nereaguje na túžbu obyvateľov po väčšej demokracii.

22.04.2015 12:20
debata (1)

Kontroverzný vládny návrh nasleduje po rozsiahlych minuloročných protestoch, ktoré boli doteraz najväčšou výzvou pre vládu v Pekingu, odkedy sa bývalá britská kolónia vrátila pod čínsku kontrolu. Šéf hongkonskej samosprávy Leung Čchun-jing už pred zverejnením plánu novinárom povedal, že zatiaľ „nevidia priestor pre kompromis“.

Vo voľbách síce budú môcť o novom lídrovi po prvýkrát rozhodovať priamo obyvatelia, kandidáti však budú vopred vybraní. Opoziční poslanci po predstavení návrhu na protest opustili rokovaciu sálu. Hlasovať o návrhu by sa malo začiatkom leta, čo pravdepodobne opäť rozvíri politické napätie. Pred parlamentom sa zhromaždili prívrženci demokratického hnutia i vlády v Pekingu. V nasadení boli desiatky policajtov.

Najrozsiahlejšie protesty v Hongkongu od návratu pod čínsku správu v roku 1997 vypukli koncom septembra 2014 a vyvolalo ich rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu.

Leung Čchun-jing požiadavky demonštrantov opakovane odmietol, na čo druhá strana vyzvala na jeho odstúpenie a pohrozila okupáciou vládnych budov. Čínske vedenie označilo požiadavky demonštrantov za neoprávnené a „odsúdené na neúspech“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Hongkong