Zadržali muža podozrivého z prípravy útoku na francúzske kostoly

Francúzska polícia v nedeľu zatkla v juhovýchodnej časti Paríža ozbrojeného muža, ktorého podozrieva z chystania útoku na jeden alebo dva kostoly.

22.04.2015 12:54
debata

Zadržanie 24-ročného študenta informačnej technológie v stredu oznámil francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Polícia podľa neho pri zásahu zaistila pištole, ako aj ďalšie zbrane, nepriestrelné vesty a „podrobné dokumenty preukazujúce nad všetky pochybnosti, že tento jednotlivec plánoval bezprostredný útok, azda na jeden alebo dva kostoly“.

Nemenovaný zdroj z ministerstva vnútra informoval, že zadržaný muž je štátnym príslušníkom Alžírska a podozrivý je taktiež z podielu na vražde 32-ročnej ženy, ktorú našli v nedeľu mŕtvu v jej aute.

Dodal, že zatknutie nasledovalo po tom, ako si zavolal rýchlu zdravotnícku pomoc, aby mu ošetrila zranenie. Zdravotníci po príchode zistili, že muž utrpel strelné poranenie a upovedomili políciu. Krvné stopy policajtov doviedli k autu, v ktorom boli uložené zbrane.

Predpokladá sa, že podozrivý sa postrelil nechtiac. Podľa Cazeneuva sa francúzske orgány o zadržaného zaujímali už v minulosti, keďže údajne mohol vycestovať do Sýrie. Polícia ho kontrolovala v rokoch 2014 a 2015 bez toho, aby našla čokoľvek, čo by bolo dôvodom pre začatie vyšetrovania.

Francúzskom v januári otriasli dva ozbrojené útoky. Najprv dvaja muži v parížskej redakcii týždenníka Charlie Hebdo zabili 12 ľudí a následne pri rukojemníckej dráme v židovskom obchode prišlo o život ďalších päť ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #atentát #zadržanie #kostoly #podozrivý