Bývalý dozorca v Osvienčime sa priznal, že bol pri selekcii Židov

Bývalý dozorca v koncentračnom tábore Osvienčim Oskar Gröning sa trikrát zúčastnil selekcie Židov na práceschopných a určených na okamžitú likvidáciu.

22.04.2015 13:34
oskar, groning, esesák Foto: ,
Oskar Gröning na súde.
debata (10)

Niekdajší člen nacistických jednotiek SS to podľa serveru Zeit.de povedal pred súdom v severonemeckom Lüneburgu. Zároveň však uviedol, že pri selekcii iba vypomáhal a pravidelne sa na nej nepodieľal.

Už v utorok pri začatí procesu sa Gröning priznal, že od začiatku svojho pôsobenia v Osvienčime vedel o zabíjaní Židov plynom. Uviedol, že nesie morálnu zodpovednosť za podiel na vraždách väzňov v koncentračnom tábore, o trestnej vine ale podľa neho musí rozhodnúť súd.

Gröning, ktorý bol dobrovoľníkom jednotiek SS, v Osvienčime pôsobil do roku 1944. Obžaloba sa ale sústreďuje na obdobie medzi májom a júlom 1944 a na takzvanú maďarskú akciu, pri ktorej nacisti do vyhladzovacieho tábora transportovali viac ako 420 000 maďarských Židov. Práve z podielu na smrti 300 000 z nich je Gröning obžalovaný.

Podľa štátneho zástupcu sa Gröning nezúčastnil priamo násilností, prezeral batožiny konfiškované prichádzajúcim väzňom a vyberal z nich peniaze. Tie potom posielal do Berlína. Podľa obžaloby svojou prácou podporoval systematické vyvražďovanie, preto čelí obvineniam z napomáhania trestnému činu. Tiež podľa obžaloby prispel k tomu, že nacistické Nemecko malo z masového vraždenia ekonomický prospech.

Súd s Gröningom by mal trvať do 29. júla; ak bude bývalý dozorca uznaný vinným, hrozia mu prinajmenšom tri roky väzenia. Nie je ale jasné, či ho súd v prípade odsúdenia uzná schopným nastúpiť do väznice.

Nemecké médiá vnímajú začatie procesu kladne. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung priniesol súd „nový prístup v nedobrej histórii právneho postihovania nacistických zločinov“, pretože Gröning je prvým z bývalých dozorcov, ktorý sa k morálnej zodpovednosti za vraždenie Židov priznal. „Už kvôli tomuto priznaniu viny a jeho prosbe o odpustenie je dôležité a správne, že sa tento proces koná aj tak neskoro po vojne,“ uviedol denník.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #Oskar Gröning