Moslimovia v Malajzii prinútili kresťanov, aby zložili kríž z kostola

Malajzia nariadila vyšetrenie protestu skupiny moslimov, ktorí prinútili malý kostol v hlavnom meste Kuala Lumpur sňať dole svoj kríž.

22.04.2015 15:22
debata (1)

Premiér Najib Razak povedal, že jeho kabinet prediskutoval protest na prevažne moslimskom predmestí Taman Medan a demonštranti by mohli čeliť stíhaniu za podnecovanie napätia. Malajzijské médiá informovali, že skupina 50 demonštrantov protestovala v pondelok pred kostolom, pretože podľa nich kríž predstavoval ohrozenie islamu a mohol by zakolísať vierou mladých. Kostol kríž niekoľko hodín po proteste zložil.

Protest vyvolal pohoršenie nemoslimov ako aj umiernených moslimov, z ktorých mnohí sa obávajú rastúcich náznakov náboženskej netolerancie a príklonu ku konzervatívnej forme islamu. Minulý rok federálny súd rozhodol, že kresťanské noviny nesmú používať slovo Alah v zmysle Boh, čo vyvolalo náboženské napätie a polemiku o právach menšín.

Islamisti tiež lobujú v parlamente, aby poslanci podporili zavedenie prísneho islamského práva v severnom štáte Kelantan, ktoré by umožňovalo napríklad kameňovanie za neveru a amputácie za krádež.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kostol #kríž #moslimovia #Malajzia