Renzi: Sami to nezvládneme, EÚ musí problém s migrantmi riešiť spoločne

Európska únia sa musí problému s prílevom nelegálnych prisťahovalcov postaviť spoločne ako celok, vyzval v prejave v dolnej komore talianskeho parlamentu taliansky premiér Matteo Renzi.

22.04.2015 15:37 , aktualizované: 16:10
debata (19)
Taliansky premiér Matteo Renzi počas prejavu v... Foto: SITA/AP, Ettore Ferrari
Matteo Renzi Taliansky premiér Matteo Renzi počas prejavu v parlamente.

Informovala o tom agentúra ANSA. Podľa šéfa kabinetu by dvadsaťosmička mala takisto zohrávať väčšiu úlohu pri zaisťovaní bezpečnosti na severe Afriky, odkiaľ utečenci cez more najčastejšie priplávajú. Minister zahraničia Paolo Gentiloni v tejto súvislosti varoval, že bez pomoci zo strany únie čaká taliansky záchytný systém pre utečencov kvôli preťaženiu už čoskoro kolaps.

Renzi sa poslancom prihovoril pred mimoriadnym summitom EÚ, ktorý by sa mal vo štvrtok otázkou nelegálnej migrácie zaoberať. Jeho zvolanie prišlo po víkendovej tragickej nehode v Stredozemnom mori, pri ktorej sa utopilo pravdepodobne viac ako 800 ľudí. Celkovo tento rok prišlo počas plavby do Európy o život už vyše 1500 utečencov.

„Dúfam, že summit nebude len akýmsi učeným klubom odborníkov, ktorí vedia všeličo o geopolitickej dynamike, ale zabúdajú na všetku tú bolesť,“ zdôraznil Renzi. Zároveň upozornil, že práve Taliansko nesie najväčšiu časť bremena pri zvládaní ľudských tragédií prisťahovalcov. Hoci hliadkovanie pozdĺž pobrežia od minulej jesene sčasti zabezpečuje aj misia Triton únijnej agentúry Frontex, utečenecké zariadenia financuje výhradne Rím.

„Je veľmi zjednodušené hovoriť ‚pošleme všetkých domov‘, alebo naopak ‚prijmime všetkých‘. Je zjednodušené tvrdiť, že máme po ruke nejaké rýchle riešenie,“ dodal premiér.

Rím sa ale však domnieva, že situáciu by pomohla upokojiť prítomnosť medzinárodných síl v Líbyi a celej širšej oblasti severnej a strednej Afriky. „Naliehame na silnú prítomnosť medzinárodných organizácií v Líbyi. Je dôležité, aby EÚ bola s pomocou OSN v Líbyi prítomná,“ povedal Renzi. Podľa neho by medzinárodné tímy mali pôsobiť napríklad aj v Sudáne či Nigeri, kadiaľ vysídlenci na sever Afriky mieria.

Pred bruselskou schôdzkou sa ozval aj taliansky minister zahraničia Gentiloni, podľa ktorého si Taliansko zaslúži pomoc od partnerov z únie. „Nejde o žiadne vyhrážanie, skôr o konštatovanie faktov: Taliansko už to skoro samo nezvládne, ak EÚ bude utečeneckú vlnu ďalej považovať za taliansky problém a nie za problém celej únie,“ povedal v utorkovom rozhovore pre televíznu stanicu RAI 3. Dodal tiež, že tri štvrtiny nelegálnych migrantov mieria práve do Talianska, ktorému tak leží na pleciach starostlivosť a všetky úradné procedúry.

Šéfka rezortu obrany Roberta Pinottiová zase navrhuje, aby v boji proti pašerákom ľudí bola nasadená armáda. „Vieme, kde pašeráci kotvia lode, vieme, kde sa zhromažďujú. Plány na vojenský zásah sú na stole,“ povedala ministerka v rozhovore pre taliansku televíznu stanicu Sky TG24.

Talianska ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzinová oznámila, že chce v Ríme čo najskôr usporiadať schôdzku svojich kolegov zo Stredomoria. Podľa nej totiž bude potrebné „koordinovať uplatňovanie zdravotníckych opatrení“ v súvislosti s imigračnou vlnou.

Podľa talianskeho prezidenta Sergia Matarellu sú tragédie utečencov v Stredomorí pre Európu „otvorenou ranou“. „Je povinnosťou Talianska, Európy a medzinárodného spoločenstva urobiť viac pre to, aby tento masaker skončil,“ vyhlásil.

K väčšej solidarite v stredu v rozhovore pre stanicu BBC Európu vyzval aj námestník gréckeho ministra obrany Kostas Isichos. Podľa neho vlády v Grécku, Španielsku a Taliansku pripravujú pred štvrtkovým summitom spoločný postup, aby prinútili krajiny zo severu Európy viac sa zapojiť do riešenia problému.

Do Talianska dorazilo ďalších vyše tisíc prisťahovalcov

K brehom južného Talianska napriek niekoľkým tragickým lodným haváriám z predchádzajúcich dní po mori ďalej prúdia nelegálni prisťahovalci, len v stredu sa ich na rôznych miestach vylodilo vyše tisíc. Plavidlo talianskeho námorníctva priviezlo do sicílskeho prístavu Augusta 446 utečencov, ktorí boli zachránení v utorok. Ďalších 540 utečencov prevažne zo Somálska a Eritrey dorazilo do kalábrijského Salerna a 114 ľudí dorazilo na ostrov Lampedusa, uviedla agentúra ANSA.

Smerom k Taliansku teraz mieri aj 112 utečencov, ktorých v stredu v sicílskom prielive asi 60 kilometrov od líbyjského pobrežia zachránilo plavidlo talianskej finančnej polície (GdF).

Cez víkend sa v Stredozemnom mori počas plavby z Líbye do Talianska potopila loď s viac ako 800 utečencami, haváriu podľa všetkého prežilo len 27 ľudí. Ak sa bilancia obetí potvrdí, pôjde v rámci Stredomoria o najtragickejšiu haváriu tohto druhu v histórii.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) zahynulo od začiatku roka v Stredozemnom mori tridsaťkrát viac migrantov ako v rovnakom období minulého roka – celkovo viac ako 1750. Počet utečencov je pritom zhruba rovnaký ako vlani, do Talianska ich tento rok zatiaľ dorazilo vyše 21 000.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Matteo Renzi #migranti