India kvôli Kašmíru vypla katarskú televíziu Al-Džazíra

India v stredu na päť dní prerušila vysielanie katarskej satelitnej televízie Al-Džazíra kvôli sporu o hranicu v Kašmíre.

22.04.2015 15:59
debata

Televízia podľa Dillí používa nesprávne mapy, na ktorých je Kašmír rozdelený na indickú, pakistanskú a čínsku časť. India používa mapy, v ktorých je celý Kašmír označený ako indický. Televízia bude v Indii vypnutá až do pondelka budúceho týždňa.

India a Pakistan kvôli Kašmíru zviedli dve vojny a dodnes sa o spornom hraničnom území nedohodli. Na obrazovke stanice sa v stredu objavilo oznámenie, že nebude dostupná až do 27. apríla. Zástupca indickej redakcie Al-Džazíra Anmol Sakšena povedal, že televízia vyslala svojich ľudí na ministerstvo informácií a pokúsi sa rozhodnutie vlády zmeniť. Indický zástupca tvrdí, že al-Džazíra sa dopúšťa „kartografickej agresie“.

India sleduje „omyly“ týkajúce sa Kašmíru vo všetkých zahraničných médiách. Pred štyrmi rokmi napríklad prinútila časopis Economist prekryť mapku, ktorá mala ilustrovať hlavnú reportáž o hranici medzi Indiou a Pakistanom. Časopis Indiu obvinil z cenzúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #India #Televízia #Al-Džazíra #kašmír