Na východe Ukrajiny objavili ďalšie pozostatky z letu MH 17

Holandskí vyšetrovatelia našli na východe Ukrajiny mnoho ďalších ľudských pozostatkov a častí z malajzijského boeingu, ktorý bol vlani v polovici júla v tejto oblasti zostrelený.

22.04.2015 16:33
debata (27)

Uviedli to v stredu holandské úrady, ktoré 16. apríla obnovili po zimnej prestávke vyšetrovania na mieste katastrofy.

Boeing 777, letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur, podľa vyšetrovateľov zostrelila raketa zem-vzduch. Kto strelu vypálil je predmetom pokračujúcich sporov. Ukrajina a USA tvrdia, že lietadlo zostrelila raketa, ktorú poskytla Moskva proruským separatistom.

Rusko obvinenia odmieta a ukazuje na ukrajinské vládne sily. Stroj sa zrútil na území ovládanom proruskými separatistami. Pád neprežil nikto z 298 ľudí na palube. Skoro dve tretiny obetí boli Holanďania a tak bolo vyšetrovanie prípadu zverené Holandsku.

Našlo sa ďalších približne 50 metrov kubických trosiek lietadla a mnoho osobných predmetov obetí vrátane šperkov, pasov a fotografií. Spolu s novo objavenými časťami tiel sa všetko odošle na analýzu do Holandska, uviedlo v stredu holandské ministerstvo spravodlivosti. Holanďania identifikovali všetky obete už s pomocou predchádzajúcich pozostatkov.

Stroj bol zasiahnutý vo vysokej výške a trosky s ľudskými ostatkami sa rozptýlili po veľkej oblasti. Holanďania teraz pátrali hlavne na územiach, ktoré boli predtým nedostupné v dôsledku bojov medzi proruskými vzbúrencami a ukrajinskou armádou. Vojnový front sa posunul a vstup do oblastí je už bezpečný.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #Ukrajina #Boeing 777 #MH17