Opozičný poslanec odkázal utečencom, aby do Holandska nechodili

Holandský opozičný poslanec Geert Wilders sa v stredu prostredníctvom zverejneného videa obrátil na utečencov, ktorým odkázal, že "Holandsko sa nestane ich domovom".

22.04.2015 16:59
debata (5)

Známy odporca prisťahovalcov tak nadviazal na podobný krok zo strany austrálskej vlády. Tá ešte minulý rok migrantov varovala, že „každý, kto ilegálne pricestuje loďou, si neurobí z Austrálie svoj domov“.

Wilders vo videu v angličtine navyše dodáva, že „v žiadnom prípade“. Následne v holandčine vyzval na námorné kontroly EÚ, aby všetkých na mori zadržaných utečencov poslali späť, odkiaľ vyplávali a nedoviezli ich do Európy.

Wilders tak urobil v čase vysokého prílevu imigrantov do juhoeurópskych krajín a stoviek obetí spomedzi ich radov, na čo vedenie EÚ reagovalo zvolaním štvrtkového mimoriadneho summitu.

Krajný pravičiar Wilders je známy svojimi extrémnymi výrokmi. Dlhé roky žil pod 24-hodinovou policajnou ochranou pre hrozby smrti súvisiace s jeho protimoslimským videom. Viackrát ho trestne stíhali za jeho verejné vyjadrenia, pričom v decembri holandská prokuratúra oznámila jeho stíhanie pre diskrimináciu a podnecovania nenávisti voči Maročanom počas minuloročnej predvolebnej kampane.

Svojim prívržencom napríklad prisľúbil, že „zariadi“, aby bolo v Holandsku „menej Maročanov“, o ktorých sa neskôr vyjadril ako o spodine.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #utečenci #Geert Wilders